7 manieren die je, zonder kosten, gelukkiger maken in je huis

29 april 2022

Ideeën waarmee je van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Om je gelukkiger te voelen in je huis hoef je niet altijd grote veranderingen door te voeren. Geluk zit juist, zoals de volkswijsheid zegt, in kleine dingen. Maar dan moet je er wel oog voor hebben. In deze blog reik ik je ideeën aan waarmee je met eenvoudige handelingen van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Voordat je meteen de schilderskwast en verfrollers uit de schuur haalt om alle wanden in een nieuwe, frisse kleur te sauzen of naar de winkel rent om nieuwe woonaccessoires zoals beddengoed, kussentjes en meubilair aan te schaffen, is het slim om eerst deze blog even te lezen. 

Het begint namelijk met een andere manier van kijken. Als je al een tijdje ergens woont kan het lastig zijn om die frisse blik, die je had toen je er net woonde, weer voor ogen te halen. Daarom geef ik een paar praktische manieren om jezelf te resetten en daardoor weer op een nieuwe, open manier naar je huis te kunnen kijken.

 

1. Haal terug waarom je juist dit huis hebt gekozen.

Er was ooit een reden waarom jij voor deze woning gekozen hebt en niet voor een ander huis. Blijkbaar was er iets bijzonders waardoor juist dit huis je zo aantrok.

Wat was dat? Was het de zonnige tuin, de hoeveelheid licht in de woonkamer, de originele houten vloeren of het gemak van nabijgelegen winkels en openbaar vervoer? Of was het gewoon de prijs? Misschien het enige betaalbare appartement dat toen beschikbaar was, waardoor je de mogelijkheid had om eindelijk op jezelf te gaan wonen of voor het eerst te gaan samenwonen met je partner. 

Als je al wat langer in je huis te woont, is het verleidelijk om je vooral te focussen op wat er nog verbetert zou moeten worden. Maar door weer eens stil te staan bij wat dit huis je oorspronkelijk bracht, dat positieve gevoel waar je mee begon, kun je je waardering voor je huidige woonplek een boost geven.

 

2. Gebruik je zintuigen

Een eenvoudige manier om je huis direct meer te waarderen is door er volledige aandacht voor te hebben. Dit kun je doen door je woning, met behulp van al je zintuigen, bewust te ervaren. Je neemt, als het ware, een zintuiglijke rondleiding door je huis en probeert vooral de bekende aspecten van je huis te ruiken, te voelen, te proeven, te zien en te horen. Wees je even heel erg bewust van het vertrouwde gevoel dat je hierbij ervaart.

Door het aandachtig ervaren van de geuren in en om je huis kun je het positieve gevoel bij deze plek, je thuisgevoel, versterken. Snuif bewust de geur op van vers-gezette koffie, de frisheid van de pas gewassen was, maar ook de geur van de bloemen in je tuin. 

Of loop eens met blote voeten door je huis en voel de zachtheid van de vloerbedekking onder je voeten of hoe de houten vloer je voeten draagt. Ga lekker op de bank zitten en zie hoe de zon door de ramen schijnt en je huis op een natuurlijke wijze verlicht.

Let ook op huiselijke geluiden zoals het kraken van je trap. Luister eens met je ogen dicht naar de zachte omgevingsgeluiden. Al deze zintuiglijke ervaringen geven je huis karakter en eigenheid. Ze zijn allemaal onderdeel van de woonplek die jij jouw thuis noemt.

 

3. Laat je werk bij de voordeur liggen

Het werk mee naar huis nemen, wie doet dat niet? Hoe vaak kijk jij op je telefoon of check je je zakelijke e-mail in je vrije tijd? Wil je echt kunnen ont-stressen in je eigen huis, zet dan op je mobiel of tablet de notificaties uit zodat je niet gestoord wordt door inkomende berichten die best even kunnen wachten. Om 100% thuis te komen moet je eerst loskomen van je werk. De hal is een prima plek om je werkapparaten te stallen, zodat je, zodra je de kamer binnenkomt, goed kunt acclimatiseren in je eigen huis.

 

4. “Tender Loving Care”

Geef je huis gewoon een klein beetje extra liefde en aandacht. Dit doe je simpelweg door bijvoorbeeld je planten goed te verzorgen, de slaapkamer te luchten, de vuilnisbakken te legen en de koelkast overzichtelijk en schoon te houden. 

Allemaal mini-klusjes die nauwelijks moeite en slechts een paar minuten van je tijd kosten. Ze betalen zich gegarandeerd terug met een gevoel van trots, opgeruimdheid en voldoening. En deze gevoelens zorgen voor meer verbinding met je huis en vergroten je daardoor je thuisgevoel.

 

5.  Wat zou je als eerste na een vakantie in je huis willen doen?

Stel je voor dat je na een lange vakantie weer thuis komt. Wat is dan het eerste waar je naar uitkijkt? Wat heb je het meest gemist? Is dat die fijne krachtige straal van je eigen douche? Lekker languit op je bank liggen en de post doornemen? Een kopje koffie aan de keukentafel met de krant? Of kun je niet wachten tot je weer in je eigen bed slaapt?

Jouw huis is jouw thuis. Al deze voorbeelden laten zien dat jij gehecht bent aan je huis, een vertrouwde plek die helemaal is afgestemd op jouw routines en gewoontes. Een plek waar je thuis kunt komen bij jezelf.

 

6.    Je huis als voedingsbodem voor gezelligheid

Gebruik je huis als een plek om sociaal actief te zijn. Ieder huis heeft mogelijkheden om gezelligheid aan te trekken. Op de bank, het balkon of in een ruime woonkeuken. Je hoeft alleen maar mensen uit te nodigen. Laat ze eventueel zelf wat lekkers meenemen, dat scheelt je werk en uitgaven. Het plezier, en dus de opbrengst, zit in de ontmoeting. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt sociaal contact één van de belangrijkste factoren voor geluk te zijn.

 

7. Vier de voordelen van je huis

Als jij iemand anders enthousiast over je huis zou willen maken, wat zou je dan vertellen? Maak eens een lijst van de tien sterkste pluspunten van je huis en directe woonomgeving. De kans is groot dat je naderhand tegen jezelf zegt: ‘Wat een leuk huis, daar zou ik zelf wel willen wonen!’

 

Kortom: door met een frisse blik naar je huidige woonsituatie te kijken, word je je bewust van hoe (goed) je huis (al) voor je werkt. Je vergroot hiermee niet alleen je tevredenheid met wat er al is, je gaat hoogstwaarschijnlijk meer waardering voelen voor je huis. En laat dat nou een belangrijk ingrediënt zijn voor meer woongeluk.

Inspiratie

Geld lenen van ouders voor nieuwe keuken…niet doen!

30 januari 2024

Het lijkt verleidelijk wanneer familie bijspringt met financiële steun, vooral als je net dat beetje extra nodig hebt voor die nieuwe keuken of gewenste badkamer. Maar achter deze vriendelijke geste schuilen aanzienlijke risico's. Een schuld hebben bij iemand waarmee je tevens een sociale of emotionele band hebt kan tot lastige situaties leiden in de relationele sfeer. Het wordt nog ingewikkelder als je een lening bij de ouders van je partner hebt en je gaat uit elkaar. Hoe verdeel je dan alles, aan wie komt dan de waardevermeerdering toe? Wat als je dit niet duidelijk op papier hebt vastgelegd? De sleutel tot een soepele afhandeling ligt in het zakelijk benaderen, en dus goed vastleggen, van al je grote financiële afspraken. Zeker als deze zich in de privésfeer afspelen. Het inschakelen van een professional is in zo’n geval geen overbodige luxe. Onderwerpen: Genoeg voor de aankoop, maar te weinig voor de verbouwing. Je zakelijke verplichtingen versus emotionele verwachtingen Lening aan de zijde van de familie in een gemeenschappelijke woning. ( bedoel je hier: lenen bij familie voor een gemeenschappelijke woning) Zakelijke afspraken, bij voorkeur met professionele partijen

4 essentiële strategieën voor een goed passend huis

11 juli 2024

Woongeluk begint bij een goed passend huis. Ontdek vier essentiële strategieën om jouw huis comfortabel, gezond en overzichtelijk te maken, zodat het perfect aansluit bij jouw behoeften en bijdraagt aan een gelukkiger leven. Verhoog je woongeluk met praktische tips en eenvoudige aanpassingen voor een gelukkiger thuis.

Gebruikssporen en potloodstrepen op de muur…herinneringen in mijn huis

20 oktober 2022

In ieder huis waarin op een ‘normale’ manier geleefd wordt, ontstaan gebruikssporen. Vaak ontstaan door kleine ‘huiselijke ongelukjes’, maar in bepaalde situaties worden ze bewust aangebracht. Denk maar eens aan potloodstrepen op de muur om de groei van de kinderen bij te houden. Al deze ‘schadeplekken’ maken voor de bewoners van hun huis een thuis omdat in ieder krasje, streepje of buts een herinnering verborgen zit. Verhalen die horen bij gebeurtenissen of een specifieke periode in hun leven. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ laat ik zien dat de groeistrepen op mijn muur min thuisgevoel vergroten waardoor ik ook met ‘andere ogen’ naar de andere gebruikssporen in mijn huis ga kijken.  


Alle inspiratie