7 manieren die je, zonder kosten, gelukkiger maken in je huis

29 april 2022

Ideeën waarmee je van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Om je gelukkiger te voelen in je huis hoef je niet altijd grote veranderingen door te voeren. Geluk zit juist, zoals de volkswijsheid zegt, in kleine dingen. Maar dan moet je er wel oog voor hebben. In deze blog reik ik je ideeën aan waarmee je met eenvoudige handelingen van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Voordat je meteen de schilderskwast en verfrollers uit de schuur haalt om alle wanden in een nieuwe, frisse kleur te sauzen of naar de winkel rent om nieuwe woonaccessoires zoals beddengoed, kussentjes en meubilair aan te schaffen, is het slim om eerst deze blog even te lezen. 

Het begint namelijk met een andere manier van kijken. Als je al een tijdje ergens woont kan het lastig zijn om die frisse blik, die je had toen je er net woonde, weer voor ogen te halen. Daarom geef ik een paar praktische manieren om jezelf te resetten en daardoor weer op een nieuwe, open manier naar je huis te kunnen kijken.

 

1. Haal terug waarom je juist dit huis hebt gekozen.

Er was ooit een reden waarom jij voor deze woning gekozen hebt en niet voor een ander huis. Blijkbaar was er iets bijzonders waardoor juist dit huis je zo aantrok.

Wat was dat? Was het de zonnige tuin, de hoeveelheid licht in de woonkamer, de originele houten vloeren of het gemak van nabijgelegen winkels en openbaar vervoer? Of was het gewoon de prijs? Misschien het enige betaalbare appartement dat toen beschikbaar was, waardoor je de mogelijkheid had om eindelijk op jezelf te gaan wonen of voor het eerst te gaan samenwonen met je partner. 

Als je al wat langer in je huis te woont, is het verleidelijk om je vooral te focussen op wat er nog verbetert zou moeten worden. Maar door weer eens stil te staan bij wat dit huis je oorspronkelijk bracht, dat positieve gevoel waar je mee begon, kun je je waardering voor je huidige woonplek een boost geven.

 

2. Gebruik je zintuigen

Een eenvoudige manier om je huis direct meer te waarderen is door er volledige aandacht voor te hebben. Dit kun je doen door je woning, met behulp van al je zintuigen, bewust te ervaren. Je neemt, als het ware, een zintuiglijke rondleiding door je huis en probeert vooral de bekende aspecten van je huis te ruiken, te voelen, te proeven, te zien en te horen. Wees je even heel erg bewust van het vertrouwde gevoel dat je hierbij ervaart.

Door het aandachtig ervaren van de geuren in en om je huis kun je het positieve gevoel bij deze plek, je thuisgevoel, versterken. Snuif bewust de geur op van vers-gezette koffie, de frisheid van de pas gewassen was, maar ook de geur van de bloemen in je tuin. 

Of loop eens met blote voeten door je huis en voel de zachtheid van de vloerbedekking onder je voeten of hoe de houten vloer je voeten draagt. Ga lekker op de bank zitten en zie hoe de zon door de ramen schijnt en je huis op een natuurlijke wijze verlicht.

Let ook op huiselijke geluiden zoals het kraken van je trap. Luister eens met je ogen dicht naar de zachte omgevingsgeluiden. Al deze zintuiglijke ervaringen geven je huis karakter en eigenheid. Ze zijn allemaal onderdeel van de woonplek die jij jouw thuis noemt.

 

3. Laat je werk bij de voordeur liggen

Het werk mee naar huis nemen, wie doet dat niet? Hoe vaak kijk jij op je telefoon of check je je zakelijke e-mail in je vrije tijd? Wil je echt kunnen ont-stressen in je eigen huis, zet dan op je mobiel of tablet de notificaties uit zodat je niet gestoord wordt door inkomende berichten die best even kunnen wachten. Om 100% thuis te komen moet je eerst loskomen van je werk. De hal is een prima plek om je werkapparaten te stallen, zodat je, zodra je de kamer binnenkomt, goed kunt acclimatiseren in je eigen huis.

 

4. “Tender Loving Care”

Geef je huis gewoon een klein beetje extra liefde en aandacht. Dit doe je simpelweg door bijvoorbeeld je planten goed te verzorgen, de slaapkamer te luchten, de vuilnisbakken te legen en de koelkast overzichtelijk en schoon te houden. 

Allemaal mini-klusjes die nauwelijks moeite en slechts een paar minuten van je tijd kosten. Ze betalen zich gegarandeerd terug met een gevoel van trots, opgeruimdheid en voldoening. En deze gevoelens zorgen voor meer verbinding met je huis en vergroten je daardoor je thuisgevoel.

 

5.  Wat zou je als eerste na een vakantie in je huis willen doen?

Stel je voor dat je na een lange vakantie weer thuis komt. Wat is dan het eerste waar je naar uitkijkt? Wat heb je het meest gemist? Is dat die fijne krachtige straal van je eigen douche? Lekker languit op je bank liggen en de post doornemen? Een kopje koffie aan de keukentafel met de krant? Of kun je niet wachten tot je weer in je eigen bed slaapt?

Jouw huis is jouw thuis. Al deze voorbeelden laten zien dat jij gehecht bent aan je huis, een vertrouwde plek die helemaal is afgestemd op jouw routines en gewoontes. Een plek waar je thuis kunt komen bij jezelf.

 

6.    Je huis als voedingsbodem voor gezelligheid

Gebruik je huis als een plek om sociaal actief te zijn. Ieder huis heeft mogelijkheden om gezelligheid aan te trekken. Op de bank, het balkon of in een ruime woonkeuken. Je hoeft alleen maar mensen uit te nodigen. Laat ze eventueel zelf wat lekkers meenemen, dat scheelt je werk en uitgaven. Het plezier, en dus de opbrengst, zit in de ontmoeting. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt sociaal contact één van de belangrijkste factoren voor geluk te zijn.

 

7. Vier de voordelen van je huis

Als jij iemand anders enthousiast over je huis zou willen maken, wat zou je dan vertellen? Maak eens een lijst van de tien sterkste pluspunten van je huis en directe woonomgeving. De kans is groot dat je naderhand tegen jezelf zegt: ‘Wat een leuk huis, daar zou ik zelf wel willen wonen!’

 

Kortom: door met een frisse blik naar je huidige woonsituatie te kijken, word je je bewust van hoe (goed) je huis (al) voor je werkt. Je vergroot hiermee niet alleen je tevredenheid met wat er al is, je gaat hoogstwaarschijnlijk meer waardering voelen voor je huis. En laat dat nou een belangrijk ingrediënt zijn voor meer woongeluk.

Inspiratie

Je vraagprijs vaststellen op basis van een oud taxatierapport

08 maart 2023

Bij het bepalen van de vraagprijs van een woning wordt soms door verkopers gezegd dat de te verkopen woning nog niet zo lang geleden getaxeerd is door een makelaar of taxateur. Er is dus een onafhankelijke deskundige langs geweest en die heeft de waarde vastgesteld en daar houden verkopers zich dan aan vast.  

Hoe krijg je de beste hypotheek in 2023?... kansen, strategieën en onmisbare weetjes!

24 februari 2023

In deze podcast interview ik Tim van der Kuil, hypotheekadviseur bij Qua Financiën en werkzaam in Amsterdam, Almere en het Gooi, over de belangrijkste stappen die jij als koper moet zetten bij het aanvragen van een hypotheek. We bespreken hoe je de goedkeuring van je hypotheekaanvraag kunt versnellen, maar ook hoe je kunt inspelen op kansen die zich voordoen in de huidige markt om de best passende hypotheek voor jouw situatie te verkrijgen. Na het beluisteren van deze podcast weet je waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek wilt aanvragen. Met deze kennis heb je meer invloed hebt op het verkrijgen van de best mogelijke financiering van je woonideaal of toekomstige droomwoning. De onderwerpen: hypotheek voor meer dan alleen de aankoop van een huis rechten hypotheeknemer versus hypotheekgever de ABC-stappen voor een juiste hypotheekaanvraag je eigen invloed op het bespoedigen van een aanvraag rol van het BKR register waar moet je als starter altijd rekening mee houden de 3 kansen in 2023 op het verkrijgen van de beste hypotheek  

Voortuin inrichten als buffer voor inkijk en uitzicht

18 december 2022

Hoeveel inkijk je huis heeft, en dus hoe jij je privacy ervaart, maar ook wat je uitzicht is, wordt allemaal bepaald door de buitenruimte voor je huis. De voortuin of de stoep voor je huis is de belangrijkste bufferzone die jou, in je huis, beschermt tegen de buitenwereld. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan onvoldoende buitenruimte hebben. Dit betekent dat al deze mensen niet aan hun oer-menselijke behoefte kunnen voldoen van het hebben van voldoende ‘uitzicht’ en ‘schuilplek’; het kunnen ‘kijken.… zonder zelf gezien te worden’. Deze video gaat over hoe je met weinig middelen meer privacy kunt creëren aan de voorkant van je huis. Hoe je ervoor kunt zorgen dat jij zowel ‘uitzicht’ als een ‘schuilplek’ hebt waardoor je je, net als de oermens, ongestoord thuis kunt voelen op de plek waar je woont.


Alle inspiratie