7 manieren die je, zonder kosten, gelukkiger maken in je huis

29 april 2022

Ideeën waarmee je van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Om je gelukkiger te voelen in je huis hoef je niet altijd grote veranderingen door te voeren. Geluk zit juist, zoals de volkswijsheid zegt, in kleine dingen. Maar dan moet je er wel oog voor hebben. In deze blog reik ik je ideeën aan waarmee je met eenvoudige handelingen van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Voordat je meteen de schilderskwast en verfrollers uit de schuur haalt om alle wanden in een nieuwe, frisse kleur te sauzen of naar de winkel rent om nieuwe woonaccessoires zoals beddengoed, kussentjes en meubilair aan te schaffen, is het slim om eerst deze blog even te lezen. 

Het begint namelijk met een andere manier van kijken. Als je al een tijdje ergens woont kan het lastig zijn om die frisse blik, die je had toen je er net woonde, weer voor ogen te halen. Daarom geef ik een paar praktische manieren om jezelf te resetten en daardoor weer op een nieuwe, open manier naar je huis te kunnen kijken.

 

1. Haal terug waarom je juist dit huis hebt gekozen.

Er was ooit een reden waarom jij voor deze woning gekozen hebt en niet voor een ander huis. Blijkbaar was er iets bijzonders waardoor juist dit huis je zo aantrok.

Wat was dat? Was het de zonnige tuin, de hoeveelheid licht in de woonkamer, de originele houten vloeren of het gemak van nabijgelegen winkels en openbaar vervoer? Of was het gewoon de prijs? Misschien het enige betaalbare appartement dat toen beschikbaar was, waardoor je de mogelijkheid had om eindelijk op jezelf te gaan wonen of voor het eerst te gaan samenwonen met je partner. 

Als je al wat langer in je huis te woont, is het verleidelijk om je vooral te focussen op wat er nog verbetert zou moeten worden. Maar door weer eens stil te staan bij wat dit huis je oorspronkelijk bracht, dat positieve gevoel waar je mee begon, kun je je waardering voor je huidige woonplek een boost geven.

 

2. Gebruik je zintuigen

Een eenvoudige manier om je huis direct meer te waarderen is door er volledige aandacht voor te hebben. Dit kun je doen door je woning, met behulp van al je zintuigen, bewust te ervaren. Je neemt, als het ware, een zintuiglijke rondleiding door je huis en probeert vooral de bekende aspecten van je huis te ruiken, te voelen, te proeven, te zien en te horen. Wees je even heel erg bewust van het vertrouwde gevoel dat je hierbij ervaart.

Door het aandachtig ervaren van de geuren in en om je huis kun je het positieve gevoel bij deze plek, je thuisgevoel, versterken. Snuif bewust de geur op van vers-gezette koffie, de frisheid van de pas gewassen was, maar ook de geur van de bloemen in je tuin. 

Of loop eens met blote voeten door je huis en voel de zachtheid van de vloerbedekking onder je voeten of hoe de houten vloer je voeten draagt. Ga lekker op de bank zitten en zie hoe de zon door de ramen schijnt en je huis op een natuurlijke wijze verlicht.

Let ook op huiselijke geluiden zoals het kraken van je trap. Luister eens met je ogen dicht naar de zachte omgevingsgeluiden. Al deze zintuiglijke ervaringen geven je huis karakter en eigenheid. Ze zijn allemaal onderdeel van de woonplek die jij jouw thuis noemt.

 

3. Laat je werk bij de voordeur liggen

Het werk mee naar huis nemen, wie doet dat niet? Hoe vaak kijk jij op je telefoon of check je je zakelijke e-mail in je vrije tijd? Wil je echt kunnen ont-stressen in je eigen huis, zet dan op je mobiel of tablet de notificaties uit zodat je niet gestoord wordt door inkomende berichten die best even kunnen wachten. Om 100% thuis te komen moet je eerst loskomen van je werk. De hal is een prima plek om je werkapparaten te stallen, zodat je, zodra je de kamer binnenkomt, goed kunt acclimatiseren in je eigen huis.

 

4. “Tender Loving Care”

Geef je huis gewoon een klein beetje extra liefde en aandacht. Dit doe je simpelweg door bijvoorbeeld je planten goed te verzorgen, de slaapkamer te luchten, de vuilnisbakken te legen en de koelkast overzichtelijk en schoon te houden. 

Allemaal mini-klusjes die nauwelijks moeite en slechts een paar minuten van je tijd kosten. Ze betalen zich gegarandeerd terug met een gevoel van trots, opgeruimdheid en voldoening. En deze gevoelens zorgen voor meer verbinding met je huis en vergroten je daardoor je thuisgevoel.

 

5.  Wat zou je als eerste na een vakantie in je huis willen doen?

Stel je voor dat je na een lange vakantie weer thuis komt. Wat is dan het eerste waar je naar uitkijkt? Wat heb je het meest gemist? Is dat die fijne krachtige straal van je eigen douche? Lekker languit op je bank liggen en de post doornemen? Een kopje koffie aan de keukentafel met de krant? Of kun je niet wachten tot je weer in je eigen bed slaapt?

Jouw huis is jouw thuis. Al deze voorbeelden laten zien dat jij gehecht bent aan je huis, een vertrouwde plek die helemaal is afgestemd op jouw routines en gewoontes. Een plek waar je thuis kunt komen bij jezelf.

 

6.    Je huis als voedingsbodem voor gezelligheid

Gebruik je huis als een plek om sociaal actief te zijn. Ieder huis heeft mogelijkheden om gezelligheid aan te trekken. Op de bank, het balkon of in een ruime woonkeuken. Je hoeft alleen maar mensen uit te nodigen. Laat ze eventueel zelf wat lekkers meenemen, dat scheelt je werk en uitgaven. Het plezier, en dus de opbrengst, zit in de ontmoeting. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt sociaal contact één van de belangrijkste factoren voor geluk te zijn.

 

7. Vier de voordelen van je huis

Als jij iemand anders enthousiast over je huis zou willen maken, wat zou je dan vertellen? Maak eens een lijst van de tien sterkste pluspunten van je huis en directe woonomgeving. De kans is groot dat je naderhand tegen jezelf zegt: ‘Wat een leuk huis, daar zou ik zelf wel willen wonen!’

 

Kortom: door met een frisse blik naar je huidige woonsituatie te kijken, word je je bewust van hoe (goed) je huis (al) voor je werkt. Je vergroot hiermee niet alleen je tevredenheid met wat er al is, je gaat hoogstwaarschijnlijk meer waardering voelen voor je huis. En laat dat nou een belangrijk ingrediënt zijn voor meer woongeluk.

Inspiratie

Het IKEA effect: gelukkig worden door zelf te klussen

17 november 2022

Weleens gehoord van het IKEA-effect? Het IKEA-effect laat zien dat je meer waarde hecht aan het resultaat van een klus, zoals het in elkaar zetten van een Ikea-kast, als je er zelf nog iets aan hebt moeten doen. Eigen inbreng, zelf gemaakt of zelf iets toevoegen aan het eindresultaat, zorgt ervoor dat je je er meer mee verbindt. Hierdoor groeit niet alleen je trots maar maak je ook de ruimte meer van jouw. Zo breng je je huis dichter bij jezelf en vergroot jij je thuisgevoel.

Je huis succesvol verkopen nu de woningmarkt kantelt

22 november 2022

Stijgende rentes, oplopende inflatie, hoge energiekosten én het huidige wereldnieuws. De actuele situatie van vandaag heeft een negatieve impact op het   consumentenvertrouwen en daarmee ook op de woningmarkt. Waar de afgelopen jaren verkopers nog ‘spekkopers’ waren, die moeiteloos hoge opbrengsten voor hun huis vingen, lijkt het tij nu volledig te keren. Kopers, die het in dit klimaat nog aandurven, staan niet meer in de rij en bieden steeds vaker onder de vraagprijs. In deze podcastaflevering vertel ik over hoe jij, als verkoper, je huis toch succesvol kunt verkopen in een kantelende woningmarkt. En dat je door ouderwets aan de bak te gaan met een gerichte marketing strategie je kunt onderscheiden van ander aanbod en de juiste koper kunt vinden voor jouw huis. De onderwerpen: dalend consumentenvertrouwen  en kantelende woningmarkt minder kijkers en minder biedingen wat als je al een ander huis gekocht hebt… mijn buurman zei nog…. je huis laten aansluiten bij de wensen van de kopers de 2 fases van verkoopstrategie ‘Je huis verkoop je zo!’, hèt stappenplan voor een succesvolle verkoop

Richt je huis naar de zon.... voor meer energie over de hele dag !

10 november 2022

De hoeveelheid daglicht in jouw huis heeft veel invloed op hoe jij je voelt. De zon stuurt namelijk je biologische klok aan. Omdat we, als we thuis zijn, gemiddeld gezien zo’n 90% binnenshuis zijn, kan het afstemmen van de indeling en inrichting van je huis op de stand van de zon je veel voordelen opleveren zowel op het gebied van gezondheid en welzijn. Naast het stimuleren van een gezond dag en nachtritme, verbetert voldoende licht in je huis je humeur en lijken ruimtes groter. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ laat ik zien hoe je lichtinval voor je kunt laten werken in je huis en dat je door het veranderen van de indeling maximaal kunt profiteren van de energie van de zon.


Alle inspiratie