Ben jij BAAS over je eigen woongeluk?

Volg mijn podcasts, vlogs, blogs en boeken en ontdek wat jij zelf kunt doen om je woongeluk te vergroten.

Met interactieve workshops over verkoopstrategieën en woongeluk helpt Mark jou de beste keuzes te maken in je wooncarrière met als resultaat: een fijn huis om in thuis te komen.

Inspiratie

Events Podcasts Vlogs Blogs

Theater & Diner Woongeluk

08 november 2024

Wil jij ontdekken hoe je (nog) gelukkiger kunt wonen in je huidige huis? Voel jij je (soms) niet helemaal thuis in je huis? Zoek je inspiratie om op een nieuwe manier naar je eigen woning en woonomgeving te kijken? Kom dan naar Theatercollege Woongeluk op 8 november bij de Theetuin Eemnes / Brave Hendrik. In slechts 1,5 uur deel ik mijn kennis en ervaring als onderzoeker op het gebied van woongeluk en inspireer ik je om positieve veranderingen aan te brengen in je eigen woonomgeving.

Theatercollege Woongeluk

23 september 2024

Theatercollege Woongeluk Ontdek hoe je van je huidige woonplek een fijn thuis kunt maken. De plek waar jij gelukkig bent. Met een dynamische interactieve presentatie, gebaseerd op wetenschappelijke kennis uit de omgevingspsychologie en geluks-onderzoek, reikt   Mark Teeuwissen praktische inzichten aan waarmee het eigen woongeluk vergroot kan worden, zonder veel kosten te maken. Voor iedereen, huurder of eigenaar, die wil leren hoe je je meer thuis kunt voelen op de plek waar je woont. Want een fijn thuisgevoel is een essentiële voorwaarde voor een gelukkig leven.

4 essentiële strategieën voor een goed passend huis

11 juli 2024

Woongeluk begint bij een goed passend huis. Ontdek vier essentiële strategieën om jouw huis comfortabel, gezond en overzichtelijk te maken, zodat het perfect aansluit bij jouw behoeften en bijdraagt aan een gelukkiger leven. Verhoog je woongeluk met praktische tips en eenvoudige aanpassingen voor een gelukkiger thuis.

Ontdek de echte buurtinformatie die geen makelaar je kan vertellen

10 juni 2024

Nieuw of onbekend in een buurtje? Of overweeg je te verhuizen naar een straat of wijk waar je niemand kent? Hoe kom je dan achter de echte insider-informatie over een woonwijk of buurtje? Zijn er problemen of wonen er excentrieke of vervelende mensen?

Workshop Zelfzorg en Zelfredzaamheid

14 mei 2024

Ervaren hoe je zelf direct stappen kunt zetten naar meer (werk)geluk, waardoor je het gevoel krijgt meer sturing en regie over je eigen leven te hebben.

Verkooptip video's … Ook voor de Open Huizen Dag!

03 april 2024

Wil jij je huis of appartement beter verkopen? Ontdek mijn videoserie met schijnbaar eenvoudige, maar uiterst effectieve verkooptips (YouTube Shorts). Met deze tips kun je direct aan de slag om succesvol je woning te verkopen.

9 koopsignalen van kijkers herkennen tijdens je open huis

28 maart 2024

Door het herkennen van 9 koopsignalen van kijkers tijdens een bezichtiging of de Open Huizen Dag, kun je als verkoper het verkoopproces positief beïnvloeden. Van uitgesproken enthousiasme tot fluisterende gesprekken en het afzonderen in specifieke ruimtes; dit soort verschillende signalen onthullen de mate van interesse van de kijkers. Door deze subtiele hints te herkennen en te interpreteren, kun je als verkoper de interesse van potentiële kopers peilen en hen begeleiden naar de volgende stap in hun aankoopproces, terwijl je zelf de controle behoudt en de regie voert over de verkoop van jouw woning. De 9 koopsignalen waar je op kunt letten als verkoper: Ze vertellen het Ze kraken je huis af (ook dit kun je positief benutten) Ze vragen naar de opleveringsdatum Ze vragen naar de prijs Ze zijn nerveus Ze blijven ‘plakken’ Ze richten het alvast in Ze zonderen zich af Ze fluisteren

Theatercollege Woongeluk

03 maart 2024

Geld lenen van ouders voor nieuwe keuken…niet doen!

30 januari 2024

Het lijkt verleidelijk wanneer familie bijspringt met financiële steun, vooral als je net dat beetje extra nodig hebt voor die nieuwe keuken of gewenste badkamer. Maar achter deze vriendelijke geste schuilen aanzienlijke risico's. Een schuld hebben bij iemand waarmee je tevens een sociale of emotionele band hebt kan tot lastige situaties leiden in de relationele sfeer. Het wordt nog ingewikkelder als je een lening bij de ouders van je partner hebt en je gaat uit elkaar. Hoe verdeel je dan alles, aan wie komt dan de waardevermeerdering toe? Wat als je dit niet duidelijk op papier hebt vastgelegd? De sleutel tot een soepele afhandeling ligt in het zakelijk benaderen, en dus goed vastleggen, van al je grote financiële afspraken. Zeker als deze zich in de privésfeer afspelen. Het inschakelen van een professional is in zo’n geval geen overbodige luxe. Onderwerpen: Genoeg voor de aankoop, maar te weinig voor de verbouwing. Je zakelijke verplichtingen versus emotionele verwachtingen Lening aan de zijde van de familie in een gemeenschappelijke woning. ( bedoel je hier: lenen bij familie voor een gemeenschappelijke woning) Zakelijke afspraken, bij voorkeur met professionele partijen

Dromen over 2024 met de ervaring van 2023

26 december 2023

Nadat ik in het afgelopen jaar mijn volgers op Sociale Media zag stijgen, heb ik mijn boodschap ‘Gelukkig wonen is een voorwaarde voor een gelukkig leven’ ook letterlijk een podium kunnen geven.  Naast mijn vlogs op Youtube als ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ en de podcast ‘Baas op de woningmarkt’ heb ik meerdere Woongeluk shows en trainingen mogen verzorgen voor publiek door het hele land.

De Grote Woongeluk Show

18 oktober 2023

De Grote Woongeluk Show Wil jij ontdekken hoe je gelukkiger kunt wonen in je huidige huis? Voel jij je niet helemaal thuis in het huis waar je woont? Zoek je inspiratie om op een nieuwe manier naar je huis te kijken? Kom dan naar De Grote Woongeluk Show op 18 oktober!

Eerst verkopen of juist aankopen: de kip en het ei dilemma van de woningmarkt

30 juni 2023

‘Eerst kopen of toch eerst verkopen?’ is een veelgestelde vraag die ik als makelaar vaak te horen krijg. Mensen vinden het vaak moeilijk om een verstandige keuze te maken. Ze zijn bang om met dubbele lasten te blijven zitten of om geen dak boven hun hoofd te hebben. Beide strategieën hebben hun voordelen, maar ook nadelen. Soms worden deze bepaald door factoren waar jij als koper of verkoper weinig invloed op hebt. Het belangrijkste is dat je zelf de regie behoudt en controle hebt over de stappen in je wooncarrière. Zo blijf je de baas op de woningmarkt! Mis deze waardevolle aflevering niet, waarin we je helpen bij het maken van de juiste keuze! De onderwerpen: Kopers- of verkopersmarkt, De dilemma's van het kip-of-ei-probleem Dwingende redenen om eerst te verkopen. Situatie 1: woning aangekocht, maar je huidige huis nog niet verkocht Situatie 2: je huis verkocht maar nog geen nieuwe woning gevonden Verschillende opties voor zowel kopers als verkopers De vijf voordelen van eerst verkopen. Regie en sturing op je wooncarrière

De kleine Grote Woongeluk Show

24 mei 2023

De kleine Grote Woongeluk Show Wil jij ontdekken hoe je gelukkiger kunt wonen in je huidige huis? Voel jij je niet helemaal thuis in het huis waar je woont? Zoek je inspiratie om op een nieuwe manier naar je huis te kijken? Kom dan naar De kleine Grote Woongeluk Show op 24 mei!

Je vraagprijs vaststellen op basis van een oud taxatierapport

08 maart 2023

Bij het bepalen van de vraagprijs van een woning wordt soms door verkopers gezegd dat de te verkopen woning nog niet zo lang geleden getaxeerd is door een makelaar of taxateur. Er is dus een onafhankelijke deskundige langs geweest en die heeft de waarde vastgesteld en daar houden verkopers zich dan aan vast.  

Hoe krijg je de beste hypotheek in 2023?... kansen, strategieën en onmisbare weetjes!

24 februari 2023

In deze podcast interview ik Tim van der Kuil, hypotheekadviseur bij Qua Financiën en werkzaam in Amsterdam, Almere en het Gooi, over de belangrijkste stappen die jij als koper moet zetten bij het aanvragen van een hypotheek. We bespreken hoe je de goedkeuring van je hypotheekaanvraag kunt versnellen, maar ook hoe je kunt inspelen op kansen die zich voordoen in de huidige markt om de best passende hypotheek voor jouw situatie te verkrijgen. Na het beluisteren van deze podcast weet je waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek wilt aanvragen. Met deze kennis heb je meer invloed hebt op het verkrijgen van de best mogelijke financiering van je woonideaal of toekomstige droomwoning. De onderwerpen: hypotheek voor meer dan alleen de aankoop van een huis rechten hypotheeknemer versus hypotheekgever de ABC-stappen voor een juiste hypotheekaanvraag je eigen invloed op het bespoedigen van een aanvraag rol van het BKR register waar moet je als starter altijd rekening mee houden de 3 kansen in 2023 op het verkrijgen van de beste hypotheek  

Verkoopvalkuil: een te hoge vraagprijs voor je te koop staande huis

06 februari 2023

In deze podcast aflevering bespreek ik de risico's van het starten van de verkoop van je huis met een te hoge vraagprijs. Veel verkopers denken dat ze altijd nog kunnen zakken in prijs, maar dit is een vergissing. Deze strategie werkt meestal niet en kan uiteindelijk leiden tot een lagere verkoopopbrengst.  In de eerste weken van verkoop is er de meeste animo voor je huis en daarmee is de kans op verkoop in deze periode het grootst. Als de interesse wegebt, kan het helpen de prijs te verlagen, maar dit is niet altijd de beste optie voor succes. In deze podcast leg ik uit waarom het starten met een te hoge vraagprijs risicovol is en wat je kan doen als je je huis al in de verkoop hebt gezet met een te hoge vraagprijs.  De onderwerpen:  denkfout: we kunnen altijd nog zakken met de vraagprijs je beste verkoop- en marketing periode missen waarom verkopers, en makelaars, prijsverlagingen vaak lastig vinden meegezogen worden in een negatieve prijsspiraal risico van de ‘kaasschaafmethode’ alternatieve strategieën die wel werken met een schone lei beginnen  Besproken links: Uitlegvideo De kaasschaaf methode Het boek: ‘jehuisverkoopjezo!’

Hoe verlagen van je vraagprijs met de Kaasschaafmethode je verkoop saboteert

06 februari 2023

  Als je de verkoop van je huis of appartement niet wil vlotten, kun je de vraagprijs verlagen. Vaak doen verkopers dit in de hoop dat ze hiermee een nieuwe doelgroep bereiken of om opnieuw onder de aandacht te komen. Dit verlagen gebeurt over het algemeen in kleine stapjes, ook wel de ‘Kaasschaafmethode’ genoemd. Door de prijs stukje bij beetje te laten zakken hopen de verkopers nog voldoende onderhandelingsruimte over te houden om toch nog tot een ‘mooie’ verkoopprijs te komen. In deze video wordt duidelijk dat verkopers die de Kaasschaafmethode toepassen, zichzelf voor de gek houden. Je ontdekt hoe ze met deze strategie de waarde van hun te verkopen huis ondermijnen waardoor ze uiteindelijk te vaak een driedubbel verlies moeten incasseren.  

Masterclass ‘Vind in 2023 de perfecte Hypotheek & Woning'

20 januari 2023

Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

23 december 2022

Hoe gelukkig woonde jij in 2022? In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Voortuin inrichten als buffer voor inkijk en uitzicht

18 december 2022

Hoeveel inkijk je huis heeft, en dus hoe jij je privacy ervaart, maar ook wat je uitzicht is, wordt allemaal bepaald door de buitenruimte voor je huis. De voortuin of de stoep voor je huis is de belangrijkste bufferzone die jou, in je huis, beschermt tegen de buitenwereld. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan onvoldoende buitenruimte hebben. Dit betekent dat al deze mensen niet aan hun oer-menselijke behoefte kunnen voldoen van het hebben van voldoende ‘uitzicht’ en ‘schuilplek’; het kunnen ‘kijken.… zonder zelf gezien te worden’. Deze video gaat over hoe je met weinig middelen meer privacy kunt creëren aan de voorkant van je huis. Hoe je ervoor kunt zorgen dat jij zowel ‘uitzicht’ als een ‘schuilplek’ hebt waardoor je je, net als de oermens, ongestoord thuis kunt voelen op de plek waar je woont.

Je huis succesvol verkopen nu de woningmarkt kantelt

22 november 2022

Stijgende rentes, oplopende inflatie, hoge energiekosten én het huidige wereldnieuws. De actuele situatie van vandaag heeft een negatieve impact op het   consumentenvertrouwen en daarmee ook op de woningmarkt. Waar de afgelopen jaren verkopers nog ‘spekkopers’ waren, die moeiteloos hoge opbrengsten voor hun huis vingen, lijkt het tij nu volledig te keren. Kopers, die het in dit klimaat nog aandurven, staan niet meer in de rij en bieden steeds vaker onder de vraagprijs. In deze podcastaflevering vertel ik over hoe jij, als verkoper, je huis toch succesvol kunt verkopen in een kantelende woningmarkt. En dat je door ouderwets aan de bak te gaan met een gerichte marketing strategie je kunt onderscheiden van ander aanbod en de juiste koper kunt vinden voor jouw huis. De onderwerpen: dalend consumentenvertrouwen  en kantelende woningmarkt minder kijkers en minder biedingen wat als je al een ander huis gekocht hebt… mijn buurman zei nog…. je huis laten aansluiten bij de wensen van de kopers de 2 fases van verkoopstrategie ‘Je huis verkoop je zo!’, hèt stappenplan voor een succesvolle verkoop

Het IKEA effect: gelukkig worden door zelf te klussen

17 november 2022

Weleens gehoord van het IKEA-effect? Het IKEA-effect laat zien dat je meer waarde hecht aan het resultaat van een klus, zoals het in elkaar zetten van een Ikea-kast, als je er zelf nog iets aan hebt moeten doen. Eigen inbreng, zelf gemaakt of zelf iets toevoegen aan het eindresultaat, zorgt ervoor dat je je er meer mee verbindt. Hierdoor groeit niet alleen je trots maar maak je ook de ruimte meer van jouw. Zo breng je je huis dichter bij jezelf en vergroot jij je thuisgevoel.

Richt je huis naar de zon.... voor meer energie over de hele dag !

10 november 2022

De hoeveelheid daglicht in jouw huis heeft veel invloed op hoe jij je voelt. De zon stuurt namelijk je biologische klok aan. Omdat we, als we thuis zijn, gemiddeld gezien zo’n 90% binnenshuis zijn, kan het afstemmen van de indeling en inrichting van je huis op de stand van de zon je veel voordelen opleveren zowel op het gebied van gezondheid en welzijn. Naast het stimuleren van een gezond dag en nachtritme, verbetert voldoende licht in je huis je humeur en lijken ruimtes groter. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ laat ik zien hoe je lichtinval voor je kunt laten werken in je huis en dat je door het veranderen van de indeling maximaal kunt profiteren van de energie van de zon.

Inspiratieavond Woongeluk 27 oktober 22

27 oktober 2022

Leren en ervaren hoe jij van je huidige huis een fijn THUIS kunt maken

Gebruikssporen en potloodstrepen op de muur…herinneringen in mijn huis

20 oktober 2022

In ieder huis waarin op een ‘normale’ manier geleefd wordt, ontstaan gebruikssporen. Vaak ontstaan door kleine ‘huiselijke ongelukjes’, maar in bepaalde situaties worden ze bewust aangebracht. Denk maar eens aan potloodstrepen op de muur om de groei van de kinderen bij te houden. Al deze ‘schadeplekken’ maken voor de bewoners van hun huis een thuis omdat in ieder krasje, streepje of buts een herinnering verborgen zit. Verhalen die horen bij gebeurtenissen of een specifieke periode in hun leven. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ laat ik zien dat de groeistrepen op mijn muur min thuisgevoel vergroten waardoor ik ook met ‘andere ogen’ naar de andere gebruikssporen in mijn huis ga kijken.  

Dorpsquiz, spelenderwijs meer verbinding met mijn woonplek

07 oktober 2022

De ‘Ken Uw Dorp Quiz’, die in het teken van de ‘Week tegen eenzaamheid’ georganiseerd werd, bleek niet alleen een leuke, leerzame bijeenkomst te zijn, maar ook een actieve manier om mijzelf meer verbonden te voelen met mijn dorpsgenoten. In deze aflevering kom ik erachter dat ik, door met deze quiz mee te doen, niet alleen kennis opdoe over de geschiedenis en wetenswaardigheden van ons mooie dorp, maar dat het contact hebben met dorpsgenoten ook heel belangrijk voor mij blijkt te zijn. Theatermaker Johan Verheij, de presentator van deze eerste Huizer Dorpsquiz, bevestigt dit. Hij ziet meteen verbinding ontstaan tussen de deelnemers zodra ze van start gaan met deze gezellige quiz. Dat komt omdat ze een gezamenlijk doel hebben, dat schept een band. Hiermee draagt de Dorpsquiz bij aan het vergroten van je woongeluk. Door de quiz leer je niet alleen je woonplaats, maar ook je dorpsgenoten beter kennen. Dit vergroot je thuisgevoel op de plek waar je woont.

De beste kamerplanten voor een gezonde slaapkamer

16 september 2022

Van je slaapkamer een gezonde verblijfsplek te maken door het verbeteren van de luchtkwaliteit heeft een positieve invloed op een goede nachtrust. Je zal er meer ontspannen opstaan en met meer energie je dag kunnen starten. Met kamerplanten, ook in je slaapkamer, verbeter je direct het binnenklimaat in huis en ze zijn daarom een goede manier om op eenvoudige wijze meteen jouw wooncomfort te vergroten. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ ga ik met kamerplanten-specialist Menco op zoek naar de ‘Top 5 Slaapkamerplanten’ voor een gezonde slaapkamer. - Tijdcodes - 00:05 - slaapkamer gezonder maken 00:29 - NASA onderzoek naar luchtzuiveraars 01:34 - de Top 5 Slaapkamerplanten 03:28 - een plant tegen het snurken? 04:25 - deze slaapkamerplant ‘werkt’ in mijn slaapkamer

Onderhoud als signaal voor het ‘niet-zichtbare’ van je huis

19 augustus 2022

Veel verkopers vragen zich voordat ze hun huis in de verkoop zetten af: wat is slimmer? Wel of niet renoveren voor de verkoop?

Woongeluk Webinar

04 mei 2022

In het gratis Woongeluk Webinar ontdek je hoe jij je woongeluk kunt vergroten. Of dit nu in je huidige huis is of op een nieuwe woonplek. Mark Teeuwissen ontwikkelde na jaren onderzoek een methode om zelf invloed uit te oefenen op een fijn thuisgevoel. Omdat je BAAS wilt zijn over je eigen woongeluk

7 manieren die je, zonder kosten, gelukkiger maken in je huis

29 april 2022

Ideeën waarmee je van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Inspiratieavond Woongeluk 21 april

21 april 2022

Leren en ervaren hoe jij van je huidige huis een fijn THUIS kunt maken

Gelukkiger wonen in een huurwoning…makkelijker dan je denkt!

22 maart 2022

Als huurder kun je, net als woningeigenaar, zelf werken aan je  woonplezier. Sterker nog: soms is dit zelfs makkelijker als je huurt want bezit kan ook belastend werken. Deze podcastaflevering is een pleidooi voor het werken aan meer woongeluk voor  huurders. Met de sleutels naar woongeluk kun je, ook binnen de regels van de verhuurder, je huis optimaal voor je laten werken zodat je er gelukkig kunt wonen. De onderwerpen: Gelukkig wonen relevant voor iedereen, eigenaren én huurders wat je doet en hoe je kijkt, maakt het verschil ‘sleutelen’ aan het passender maken van je huis binnen het huurcontract Thuiskomen is ook verbinden met je woonplek de kracht van de natuur werkt overal woonfinanciën met minder stress betekent meer gemoedsrust van je huis ‘maak’ je zelf een thuis gemeenschappelijk belang verbindt huurders niet het bezit, maar het gebruik bepaalt je (woon)geluk

Vraag jij je kijkers om bij een bezichtiging hun schoenen uit te doen?

18 maart 2022

Je zou het liefst aan de kijkers of de makelaar willen vragen of iedereen zijn schoenen uit wil doen. Maar doe je dat ook?

PERSBERICHT: Gooise makelaar bedenkt methode om thuisgevoel te vergroten

21 februari 2022

Fijn thuiskomen op de plek waar je woont, is door de pandemie én de vastzittende woningmarkt belangrijker dan ooit. Als je je niet gelukkig voelt in je huis, en er zijn te weinig mogelijkheden om te verhuizen, dan zul je er op je huidige plek wat van moeten maken.

De stad of de provincie… waar voel jij je thuis?

17 februari 2022

Waar voel jij je het meest op je plek? Is dit in de gezellige drukte van de  stad of voel jij je meer thuis in een  meer landelijke en dorpse woonomgeving? Beide type woonlocaties hebben hun eigen voordelen en nadelen, maar hoe jij daar naar kijkt is afhankelijk van jouw persoonlijke vestigingsidentiteit. De drie factoren die jouw specifieke voorkeur voor een woonlocatie beïnvloeden zorgen ervoor dat jij jezelf ofwel als ‘stadsmens' ofwel als ‘provinciaal’ typeert. De onderwerpen: de stad uit, naar het platteland of juist de stad (weer) in? wonen in de stad betekent… typische kenmerken van wonen in een dorpse omgeving place attachement; hechting aan een plek de invloed van ‘jeugd’, ‘levensfase’ en ‘sekse’ onderzoek Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS jouw vestigingsidentiteit en die van je partner bewust kiezen, passend bij  de huidige en toekomstige levensinvulling

Meer thuisvoelen?…leer dan de ‘taal’ van je woonomgeving spreken

09 februari 2022

Als jij je meer thuis wil voelen op de plek waar je woont dan is het actief werken aan meer herkenning van de unieke en specifieke karakteristieken van jouw woonomgeving, een goede manier om je daar ook geworteld te gaan voelen. Taal is een krachtig instrument om jouw binding te vergroten, niet alleen met je woonplek, maar ook met de mensen die daar wonen. Door de lokale dialectwoorden te leren kennen en herkennen, worden ze niet alleen maar ‘ouderwets’, ‘grappig’ of vreemd-klinkend, maar ook een onderdeel van jouw eigen woonidentiteit. En dat is precies wat jouw thuisgevoel vergroot. - Tijdcodes - 00:00 - introductie 00:14 - verbinding met je woonplek ontstaat door meer herkenning 00:32 - de betekenis van lokale woorden en namen om je heen leren kennen 01:50 - vlog over de Top 10 Huizer dialectwoorden die je moet kennen 02:49 - verbinding creëren met jouw locatie én de mensen die daar wonen

Je thuisvoelen tussen de oranje vlaggetjes

30 januari 2022

Je voortuin aankleden met oranje vlaggetjes en ombouwen tot een soort mini-voetbaltribune heeft niet alleen invloed op het thuisgevoel van jou, als bewoner zelf, maar ook het woongeluk van de overige buurtgenoten in de straat.   In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ laat ik zien dat jij op 2 manieren kunt kijken naar ‘oranje vlaggetjes…. je ergeren of zien hoe ze een bijdrage leveren aan je thuisvoelen op de plek waar je woont.   - Tijdcodes - 00:00 - introductie 00:23 - rol van je buren in de straat 00:40 - behoefte aan sociaal contact 01:14 - gesprek met Erik, in zijn mooie voortuin 02:15 - op 2 manieren kijken

Welk ‘verhaal’ vertellen foto’s over jouw te koop staande woning

29 januari 2022

Als kopers je huis op het internet alvast virtueel gaan bekijken en inzoomen op de foto’s, krijgen ze hun eerste indruk van jouw huis. Ze zullen proberen de foto’s zo goed mogelijk te interpreteren en dat wat ze niet goed kunnen zien, vullen ze zelf in. Dit betekent dat ze zich een voorstelling maken van hoe jouw huis er in het echt uitziet. En op basis van deze informatie besluiten zij of jouw huis interessant genoeg is om te gaan bezichtigen.

Wie beschermt de overhaaste huizenkopers?

28 januari 2022

Het lijkt wel of het geheugen van alle partijen op de woningmarkt hen volledig in de steek heeft gelaten. Crisis?… dat woord kennen ze niet meer. Alsof de terugval van de huizenmarkt tijdens de mondiale financiële crisis (2008-2013)nooit heeft plaats gevonden.

Hoe samen een huis kopen je relatie verandert

21 januari 2022

Samen met je partner een woning kopen heeft vaak een veel grotere invloed op jouw relatie dan je denkt. Niet alleen zitten jullie nu nog meer aan elkaar vast, verbonden via gemeenschappelijk bezit en schuld, maar krijg je ook te maken met nieuwe gedeelde verantwoordelijkheden en taken in huis. Dit vraagt, ook als de ene partner bij de ander komt inwonen, om het vooraf maken van goede afspraken en een slimme ‘samen-woon-strategie’ zodat jullie je relatie gezond houden en gelukkiger wonen. de onderwerpen: van logeren naar samenwonen door makelaars-ogen gekeken roze bril en geen strategie  beste samenwoonafspraken noodzakelijke tijd- en taakafspraken belangrijke financiële afspraken lastige ‘exit’ afspraken hoe duurder de stenen hoe groter de noodzaak van woonperspectief   Hulp nodig? Ik merk dat veel mensen het soms lastig vinden om hun roze bril af te zetten op het moment dat ze besluiten om te gaan samenwonen. Ik kan jullie, vanuit mijn expertise op woongeluk, uitstekend helpen met het bespreekbaar maken van de ‘moeilijke’ onderwerpen en goede afspraken te maken zodat de kans op gelukkig samenwonen voor jullie vergroot.

Dé oplossing voor de krapte op de woningmarkt...verhuizen in je eigen huis...

15 januari 2022

Deze aflevering gaat over dat in tijden van het nauwelijks nog kunnen vinden van een leuke nieuwe woning of dat je, als geïnteresseerde kijker, het met vele andere kopers zwaar op een huis moeten overbieden om überhaupt een kans te maken, dit er zorgt dat vele woningzoekers er een moedeloos gevoel aan over houden. Kopers die zich toch niet gek willen laten maken zien wellicht nog een goed alternatief….

Beste aankoopperiode of verkoopseizoen...profiteren van slappe (winter)maanden

09 december 2021

Door als koper of als verkoper te wachten op traditioneel bekendstaande verkoopperiodes in het voor- en najaar, in de hoop dat je meer kans maakt  op een betere verkoop of succesvolle aankoop, kan ook een gemiste kans zijn. De woningmarkt is namelijk dynamisch. Iedere dag komen er nieuwe huizen in de verkoop (en dus vers aanbod, maar ook meer concurrentie) en betreden nieuwe kopers de woningmarkt (nieuwe vraag… maar ook weer extra concurrentie). Dat biedt aan alle partijen meerdere kansen, maar het vraagt vaak ook om een meer afgestemde strategie, want ieder seizoen heeft zo zijn eigen voordelen, soms specifiek voor de koper, soms juist voor de verkoper. En deze worden niet alleen door 'het zonnetje, de buitentemperatuur of de hoeveelheid blad aan de bomen’ bepaald. Onderwerpen: de traditionele verkoopperiodes of  ‘contrair handelen’ start koopseizoen door een Open Huizen Dag? life-events bepalen behoefde; niet een branchevereniging of uitgever van woonbladende bezinningsmomenten aan de kersttafel of vanaf een vakantieplek externe gebeurtenissen maken een ‘ander huis’ opeens extra aantrekkelijk het voorjaar: zonnig, groen… en meer concurrentie de zomer: buiten nog aantrekkelijk, wellicht minder kijkers… maar ook nieuwe kansen? het najaar: regen, nat en somber, iedereen in de koopstand…. maar soms met tijdsdruk? de winter: sfeer binnen, koud buiten, minder, maar meer gemotiveerde kopers? marketing & strategie om stappen te nemen in jouw wooncarrière

Hoe kan je zien wie er bij jullie in huis de baas is

01 december 2021

Als jij samenwoont en je partner voelt zich, in jullie huis, niet helemaal tevreden, dan zou dat wel eens te maken kunnen hebben met het gebrek aan het hebben een eigen plek,... aan een eigen territorium en een ruimte waar iemand ook helemaal de baas over is.   Een manier om snel inzichtelijk te krijgen hoe het met de onderlinge verdeling van de ruimtes in huis geregeld is, is het doen van een 'territorium-teken-oefening om de vraag te beantwoorden: 'van wie is de ruimte in huis?'   - Tijdcodes - 00:30 - Fleur trekt in bij Casper,…in ZIJN huis 01:30 - Fleur voelde zich altijd al te gast in het huis 02:00 - Uitleg teken-oefening  ‘van wie is de ruimte’ 02:30 - wie is de ‘hoofdgebruiker’ 03:26 - inzichtelijk maken, wie welke over ruimte de baas is 03:38 - ruimte delen, is ook ruimte opgeven

Het gras is niet altijd niet groener op een andere woonplek

19 november 2021

We denken dat een andere nieuwe woonplek ons ook altijd nieuwe energie, kansen en woongenot gaat geven. Maar als het lastig is om een ander huis te vinden dan hoeft dit niet alleen maar tot frustratie te leiden. Het ‘niet-kopen’  kan weleens je grootste bevrijding betekenen. Deze podcast gaat over de andere kant van de medaille van de gekte op de huizenmarkt en de toenemende woningnood. Want het gras is namelijk niet altijd groener op een andere woonplek. De onderwerpen: tegenslagen leveren vaak ook kansen op lessen uit wetenschappelijk onderzoek naar geluk verschillende manieren om naar dezelfde situatie te kijken frustraties en negatieve gevoelens over de woningmarkt  ‘buyers remorse’ en kopersspijt vanuit eigen regie toch een stap in je wooncarrière zetten uit de ‘rat-race’ van de huizenjacht stappen sleutelen aan je eigen thuisgevoel

Waarom je als koper én verkoper nooit een bouwkundige keuring moet overslaan; zelfs niet in een oververhitte woningmarkt!

05 november 2021

Een bieding op een huis doen zonder een bouwkundige keuring kan voor sommige kopers verleidelijk zijn als ze denken dat ze als bieder daarmee aantrekkelijker worden voor de verkopers. Echter, los van het feit dat het zeer onverstandig is om als koper je ‘bescherming voor een miskoop’ zo te grabbel te gooien, zouden verkopers daar ook helemaal niet gelukkig mee moeten zijn. Weten wat je verkoopt, door onder andere inzicht te hebben in de bouwkundige staat van je huis, versterkt je positie als woningeigenaar in de onderhandeling. Bovendien verminder je de kans op vervelend gezeur en lastige discussies achteraf, wanneer blijkt dat er toch problemen met de woning zijn en kopers verhaal komen halen. De onderwerpen: een ‘Tot mij wende zich…’ brief een geschil kost je altijd geld… ongeacht je de koper of de verkoper bent beschermende ontsnapping clausule bouwkeuring ook als katalysator voor een ‘beter huis bij overdracht’  onduidelijke omschrijving: keuring inclusief of exclusief BTW? keuring ook als meer-jaren-onderhoudsbegroting  sterker in je onderhandelingen staan in belang van ALLE partijen 

Kopen met (het ooit weer) verkopen in je achterhoofd

15 oktober 2021

Als de kans groot is dat je over een paar jaar toch moet verhuizen, gewoonweg omdat jij dan je woning weer ontgroeid bent, dan had je op dit moment wellicht een andere keuze kunnen maken in je zoektocht naar een volgende woning. Natuurlijk is het vooruit kijken en rekening houden met onvermijdelijke levensgebeurtenissen een manier om tijdens je huizenjacht op zoek te gaan naar een woonplek die niet alleen past bij je huidige maar ook een toekomstige levensfase.  ‘Buy well, sell well’ is de aankoopstrategie om zeker te zijn dat, als je toch in de toekomst moet gaan verkopen, je een courante woning te verkopen hebt.  En als je niet het ‘duurste huis in de goedkoopste straat’ gekocht hebt, kan je op dat moment ook makkelijker echte stappen nemen in je wooncarrière. De onderwerpen: financieel slim; kopen met lange termijn vizier onvermijdelijke life-events  ruimtebehoefte in je toekomstige levensfase je huis courant houden Buy well, sell well  

Geen aandacht aan de directe omgeving schenken…kostbare aankoopfout

08 oktober 2021

Verliefd worden op vooral de trendy afwerking, sfeervolle aankleding en hippe inrichting van een te-koop-staande woning, kan er voor zorgen dat je ‘blind’ bent voor die zaken die jouw toekomstige woongeluk voor een groot deel echt beïnvloeden.   De ‘look-and-feel’ van een huis kan je vaak wel met geld oplossen, maar de locatie, de plek waar het huis ligt, blijft onveranderlijk. Leer van de aankoopfouten van kopers die er uiteindelijk achter kwamen dat ze niet voldoende aandacht geschonken hadden aan de directe woonomgeving en zich teveel door de ‘binnenkant’ hebben laten leiden en daardoor in een gouden kooi kwamen te wonen. de onderwerpen: aantrekkelijke uitstraling en sfeer omgevingsstress door lawaai en optrekkend verkeer hoe ver moet ik met mijn boodschappen lopen? buurtonderzoek loont vertellen de buren wel wat je echt wil horen? zoek naar de vlieg op de muur 

10 vragen die iedere koper beantwoord wil hebben

30 september 2021

Als koper is het stellen van de juiste vragen een belangrijke middel om informatie over een woning te achterhalen die wellicht niet snel zichtbaar is op de foto’s of die tijdens een bezichtiging over het hoofd gezien kunnen worden, maar die oh zo belangrijk zijn om een eventuele miskoop te voorkomen. En als je als verkoper weet wat een slimme koper jou kan gaan vragen, dan kan jij er voor zorgen dat je niet voor het blok gezet gaat worden of met een mond vol tanden hoeft te staat. Een goed voorbereide verkoper (of diens verkopende makelaar) weet precies hoe en wat hij moet antwoorden. Daarom is het, voor zowel koper als verkoper, altijd handig om te weten wat de echt belangrijkste vragen zijn die kunnen leiden tot een uiteindelijk geslaagde woningtransactie. Onderwerpen: signaalfunctie van vragen van woningkopers waarom wil je verkopen? over bouwjaren, leeftijden en bouwkundige staat van onderdelen van het huis graadmeters voor een fijne woonplek ogenschijnlijk onveranderlijke buren, buurt en locatie alternatieven voor kopers en vergelijkingsmateriaal vraagprijs en bodemprijs als akkers voor een onderhandeling wisselgeld hebben tijden een onderhandeling vragen krachtig inzetten vals koper, maar ook te gebruiken als verkoper

Verkopen aan een vriend of familielid…zonder spijt achteraf

24 september 2021

Wat als opeens blijkt dat de zus van je beste vriendin, een aardige neef of een oom en tante interesse hebben in de woning die jij van plan bent te gaan verkopen. Dan lijkt dat een ideale oplossing om je huis snel en goedkoop verkocht te krijgen, maar hoe zorg je ervoor dat als je aan een ‘bekende’ verkoopt, jij jezelf niet financieel te kort doet en/of jullie relatie, door deze transactie, gevaar loopt. Deze tips, oplossingen en strategieën kunnen jou, zowel als koper of als verkoper, goed helpen om op een slimme manier een onderhandeling in te gaan, deze goed af te ronden, zodat het mes inderdaad aan twee kanten kan snijden, met twee gelukkige partijen als resultaat! De onderwerpen: voordelen en nadelen van verkopen aan een ‘bekende’ de beste prijs…voor beide partijen waak voor financiële goedgelovigheid wees toekomstige problemen voor twee tevreden partijen…en een goede relatie in stand gehouden

Geef je bieding een gezicht…en meer kans op gunning

22 september 2021

Als ‘anonieme’ bieder kan een verkoper jou vaak alleen beoordelen op de hoogte van jouw bod. Daarmee heb jij jezelf wellicht de beste kans ontnomen om de verkoper(s) jou echt te laten leren kennen en zo toch jouw droomwoning gegund te krijgen. Jezelf goed onderscheiden van de andere gegadigden, voor dezelfde woning, zou net het verschil kunnen maken tussen teleurstelling of toch kunnen verhuizen. Dat doe je door te laten zien wie je bent of wie jullie zijn.   De onderwerpen: inschrijving + overbieden = teleurstelling In de schoenen van een koper gaan staan wat is een goede koper jouw persoonlijke verhaal motivatie brief persoonlijk verhaal 2.0

Wel of niet een huis kopen op de top van de markt

14 september 2021

Wachten tot de markt weer ‘normaal’ is en jij alle tijd hebt om een woning op je gemak te bezichtigen en eens rustig over een bieding kunt nadenken? Of toch meegaan in de hectiek en gekte van de huidige woningmarkt? Er zijn 4 legitieme redenen te bedenken waarom afwachten toch geen optie is en jij als koper toch echt de woningmarkt op zal willen of moeten gaan, ondanks de hoge prijzen en de concurrentie van andere woningzoekers.  Zorg dan in ieder geval voor voldoende bescherming tegen een miskoop door het hebben van voldoende  woonperspectief en een bestendige relatie met een eventuele medekoper/bewoner. De onderwerpen: verkopers zijn (vaak) ook weer kopers woningmarkt is altijd cyclisch 4 redenen om toch te verhuizen jezelf slim beschermen tegen toekomstige onvrijwillige verkoop

De diepere woonwensen van de gemiddelde koper

25 januari 2021

Bij het verkopen van een woning kun je jezelf de vraag stellen: wat verkoop ik nou precies? Gaat het om ‘de stenen’ of om de plek? Weet jij waarom iemand voor een bepaald type woning of juist voor die ene locatie kiest? Zijn het de eigenschappen van het huis óf zijn het de voordelen van de omgeving ervan, die de keuze van de gemiddelde koper bepalen?