Onderhoud als signaal voor het ‘niet-zichtbare’ van je huis

19 augustus 2022

Veel verkopers vragen zich voordat ze hun huis in de verkoop zetten af: wat is slimmer? Wel of niet renoveren voor de verkoop?

Je kunt natuurlijk je huis in de huidige, soms hier en daar niet zo goede, staat verkopen. Dit is in de vraagprijs te verrekenen. Je weet immers niet wat de smaak van de toekomstige koper is.

Dit klinkt inderdaad als een valide argument om minder energie en geld te hoeven steken in het verkoop-klaar maken van je huis.

Veel makelaars zullen dit argument bevestigen. Maar realiseer je dat ze dit doen omdat ze de opdracht graag binnen willen halen. Bovendien weten ze dat verkopers vaak al met hun hoofd bij een nieuwe woning zitten en dat ze daar liever hun geld insteken. Dus als je aan een makelaar deze vraag stelt, krijg je al gauw een antwoord als: ‘We verkopen het wel zoals het er nu bijstaat. Je moet echt niet meer gaan investeren in een huis waar je weggaat.’

 

Maar of dit nu echt slim is…..?

De staat van afwerking van een te verkopen huis, heeft namelijk een belangrijke signaalfunctie voor potentiële kopers. Het vertelt, bewust en onbewust, veel over een huis, maar vooral ook over de mentaliteit van de huidige bewoners daarvan.

 

Desinteresse

Bijvoorbeeld als een verkoper niet de moeite heeft genomen om een kapotte toiletbril te vervangen of de leertjes van een lekkende kraan te vernieuwen. Dit soort mankementen zijn voor een potentiële koper meteen zichtbaar en daardoor leiden ze in veel gevallen tot de vraag: ‘Hoe zit het eigenlijk met het andere, reguliere onderhoud?’

Kopers kunnen er veel kritischer door worden. Ze zullen de woning aan een grondige inspectie willen onderwerpen. Bovendien wekt het wantrouwen over hoe het huis na de overeengekomen koop zal worden opgeleverd. Zal de tuin wel bijgehouden worden of wat zal er nog meer kapotgaan tot het moment van sleuteloverdracht?

Desinteresse is een zeer negatief signaal dat bij kopers geen vertrouwen zal wekken.

 

Kwaliteitssignaal voor overige werkzaamheden

Zichtbaar slecht uitgevoerd reparatiewerk of ‘doe-het-zelf’ badkamers en keukens kunnen voor vraagtekens zorgen bij de kwaliteit van de overige uitgevoerde werkzaamheden in huis. Zeker als bijvoorbeeld bij het tikken op de wandtegels in de douche of boven het bad een overduidelijke hol geluid te horen is. Kopers kunnen tijdens een bezichtiging niet alles constateren, maar argwaan kweken keert zich altijd tegen de verkopende partij.

 

Onzichtbare conditie

Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je huis in een zichtbaar goede conditie verkeerd bij de verkoop. Doe je dit niet, dan gaan kopers, ondanks dat je deze, nog te investeren, noodzakelijke kosten in de vraagprijs hebt verrekend, veel vragen stellen over technische aspecten van je woning. Terwijl bij een zeer verzorgd en goed onderhouden huis kopers er eerder vanuit gaan dat het met de onzichtbare conditie van de woning ook wel goed zal zitten. Ze zullen dan sneller een goed gevoel bij het huis krijgen en minder bezig zijn met  ‘zoeken’ naar redenen waarom het huis niet geschikt voor ze zou kunnen zijn. En een goed gevoel betekent een goede bieding en vice versa.

 

Sfeer-signalen

Let ook op ogenschijnlijke negatieve ‘sfeer-signalen’, zoals beschadigde of gaten in deuren. Deze kunnen de indruk geven dat er heftige ruzies in huis hebben plaats gevonden en dat er veel met deuren is gesmeten of tegenaan is geschopt.

 

Conclusie:

Slecht of matig onderhoud op slechts enkele, in jouw ogen minder belangrijke onderdelen van je huis, kan kopers al laten twijfelen aan de kwaliteit van de staat van je hele huis.
Mochten ze toch willen kopen, dan zal de bieding een stuk lager uitvallen omdat ze de kosten van achterstallig onderhoudswerk incalculeren in de aankoopprijs.

Dus steek tijd en geld in het optimaliseren van de conditie van je huis, ook al heb je er niet het toekomstige woongenot van, het zal zich altijd uitbetalen in een snellere verkoop en hogere verkoopprijs.

Inspiratie

De beste kamerplanten voor een gezonde slaapkamer

16 september 2022

Van je slaapkamer een gezonde verblijfsplek te maken door het verbeteren van de luchtkwaliteit heeft een positieve invloed op een goede nachtrust. Je zal er meer ontspannen opstaan en met meer energie je dag kunnen starten. Met kamerplanten, ook in je slaapkamer, verbeter je direct het binnenklimaat in huis en ze zijn daarom een goede manier om op eenvoudige wijze meteen jouw wooncomfort te vergroten. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ ga ik met kamerplanten-specialist Menco op zoek naar de ‘Top 5 Slaapkamerplanten’ voor een gezonde slaapkamer. - Tijdcodes - 00:05 - slaapkamer gezonder maken 00:29 - NASA onderzoek naar luchtzuiveraars 01:34 - de Top 5 Slaapkamerplanten 03:28 - een plant tegen het snurken? 04:25 - deze slaapkamerplant ‘werkt’ in mijn slaapkamer

7 manieren die je, zonder kosten, gelukkiger maken in je huis

29 april 2022

Ideeën waarmee je van je huis een plek kunt maken waar je tot rust komt, waar je jouw energie kunt opladen en waar je je dus gezond, opgewekt en ‘happy’ kunt voelen.

Hoe samen een huis kopen je relatie verandert

21 januari 2022

Samen met je partner een woning kopen heeft vaak een veel grotere invloed op jouw relatie dan je denkt. Niet alleen zitten jullie nu nog meer aan elkaar vast, verbonden via gemeenschappelijk bezit en schuld, maar krijg je ook te maken met nieuwe gedeelde verantwoordelijkheden en taken in huis. Dit vraagt, ook als de ene partner bij de ander komt inwonen, om het vooraf maken van goede afspraken en een slimme ‘samen-woon-strategie’ zodat jullie je relatie gezond houden en gelukkiger wonen. de onderwerpen: van logeren naar samenwonen door makelaars-ogen gekeken roze bril en geen strategie  beste samenwoonafspraken noodzakelijke tijd- en taakafspraken belangrijke financiële afspraken lastige ‘exit’ afspraken hoe duurder de stenen hoe groter de noodzaak van woonperspectief   Hulp nodig? Ik merk dat veel mensen het soms lastig vinden om hun roze bril af te zetten op het moment dat ze besluiten om te gaan samenwonen. Ik kan jullie, vanuit mijn expertise op woongeluk, uitstekend helpen met het bespreekbaar maken van de ‘moeilijke’ onderwerpen en goede afspraken te maken zodat de kans op gelukkig samenwonen voor jullie vergroot.


Alle inspiratie