23 december 2022
Hoe gelukkig woonde jij in 2022? In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.
Hoe gelukkig woonde jij in 2022?
In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.
Bij de resultaten vallen de uitkomsten in twee sleutelgebieden op. Zowel ‘een rijk sociaal netwerk’ in de buurt (Elkaar) als het hebben van voldoende woonperspectief (Later), scoren maar een magere voldoende. De lage scores op het sociale aspect van wonen uit de Woongelukcheck bevestigen de uitkomsten van het Woon Onderzoek Nederland (WoON) van het CBS (2021).
Je sociale netwerk bestaat onder andere uit het contact met je buren, buurt-, stad- en dorpsgenoten. Ondanks dat wij sociale wezens zijn, blijkt het toch lastig te zijn om een goed contact te onderhouden met mensen in onze directe woonomgeving. Uit de Woongelukcheck komt een tevredenheidsscore van 64% op het hebben van een goed sociaal netwerk in de buurt. Landelijk (CBS) ligt dit lager en geeft 58% van de mensen aan tevreden te zijn over het contact met hun directe buren. Voor het contact met buurtgenoten is dat nog maar 40%.
Ook een gebrek aan voldoende ‘woonperspectief’ scoort hoog. Maar liefst 41% van de respondenten van de Woongelukcheck gaf aan te weinig mogelijkheden in hun huidige huis te hebben om het aan te passen aan de veranderende levenssituatie, op korte en langere termijn. Hierbij kun je denken aan gezinsuitbreiding of juist kleiner willen wonen op oudere leeftijd. Om hun woonperspectief te vergroten zullen mensen willen verhuizen. Maar dat is in de huidige woningmarkt geen sinecure. Gebrek aan aanbod, hoge inflatie en stijgende hypotheekrentes maken het zetten van een stap in de wooncarrière bijzonder lastig. Het gevoel ‘vast te zitten’ heeft een negatieve invloed op de mate van woongeluk.
Wil jij weten hoe het met jouw woongeluk gesteld is? Vul dan de gratis woongelukscheck in en je hebt direct zicht op waar jij nog aan kunt werken om in 2023 gelukkiger te wonen in je huidige huis.
Je kunt zelf namelijk heel veel doen om bij de 75% van de Nederlanders te horen die zich helemaal thuis voelen in het huis waar ze wonen.
In het e-book Sleutel naar Woongeluk lees je hoe je dit kunt bereiken. Als je mijn Youtube video serie ‘Mark op Zoek naar Woongeluk’ volgt, ontdek je praktische tips en weetjes waarmee je met weinig kosten zelf al veel kunt verbeteren aan je woongeluk. Door te luisteren naar mijn Podcast’ Baas op de Woningmarkt’ krijg je meer grip op de woningmarkt met slimme strategieën als je toch besluit om te gaan verhuizen.
Check je woongeluk hier: WoonGelukCheck
08 maart 2023
Bij het bepalen van de vraagprijs van een woning wordt soms door verkopers gezegd dat de te verkopen woning nog niet zo lang geleden getaxeerd is door een makelaar of taxateur. Er is dus een onafhankelijke deskundige langs geweest en die heeft de waarde vastgesteld en daar houden verkopers zich dan aan vast.
24 februari 2023
In deze podcast interview ik Tim van der Kuil, hypotheekadviseur bij Qua Financiën en werkzaam in Amsterdam, Almere en het Gooi, over de belangrijkste stappen die jij als koper moet zetten bij het aanvragen van een hypotheek. We bespreken hoe je de goedkeuring van je hypotheekaanvraag kunt versnellen, maar ook hoe je kunt inspelen op kansen die zich voordoen in de huidige markt om de best passende hypotheek voor jouw situatie te verkrijgen. Na het beluisteren van deze podcast weet je waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek wilt aanvragen. Met deze kennis heb je meer invloed hebt op het verkrijgen van de best mogelijke financiering van je woonideaal of toekomstige droomwoning. De onderwerpen: hypotheek voor meer dan alleen de aankoop van een huis rechten hypotheeknemer versus hypotheekgever de ABC-stappen voor een juiste hypotheekaanvraag je eigen invloed op het bespoedigen van een aanvraag rol van het BKR register waar moet je als starter altijd rekening mee houden de 3 kansen in 2023 op het verkrijgen van de beste hypotheek
18 december 2022
Hoeveel inkijk je huis heeft, en dus hoe jij je privacy ervaart, maar ook wat je uitzicht is, wordt allemaal bepaald door de buitenruimte voor je huis. De voortuin of de stoep voor je huis is de belangrijkste bufferzone die jou, in je huis, beschermt tegen de buitenwereld. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan onvoldoende buitenruimte hebben. Dit betekent dat al deze mensen niet aan hun oer-menselijke behoefte kunnen voldoen van het hebben van voldoende ‘uitzicht’ en ‘schuilplek’; het kunnen ‘kijken.… zonder zelf gezien te worden’. Deze video gaat over hoe je met weinig middelen meer privacy kunt creëren aan de voorkant van je huis. Hoe je ervoor kunt zorgen dat jij zowel ‘uitzicht’ als een ‘schuilplek’ hebt waardoor je je, net als de oermens, ongestoord thuis kunt voelen op de plek waar je woont.