Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

23 december 2022

Hoe gelukkig woonde jij in 2022? In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Bij de resultaten vallen de uitkomsten in twee sleutelgebieden op. Zowel ‘een rijk sociaal netwerk’ in de buurt (Elkaar) als het hebben van voldoende woonperspectief (Later), scoren maar een magere voldoende. De lage scores op het sociale aspect van wonen uit de Woongelukcheck bevestigen de uitkomsten van het Woon Onderzoek Nederland (WoON) van het CBS (2021).

Je sociale netwerk bestaat onder andere uit het contact met je buren, buurt-, stad- en dorpsgenoten. Ondanks dat wij sociale wezens zijn, blijkt het toch lastig te zijn om een goed contact te onderhouden met mensen in onze directe woonomgeving.  Uit de Woongelukcheck komt een tevredenheidsscore van 64% op het hebben van een goed sociaal netwerk in de buurt. Landelijk (CBS) ligt dit lager en geeft 58% van de mensen aan tevreden te zijn over het contact met hun directe buren. Voor het contact met buurtgenoten is dat nog maar 40%.

Ook een gebrek aan voldoende ‘woonperspectief’ scoort hoog. Maar liefst 41% van de respondenten van de Woongelukcheck gaf aan te weinig mogelijkheden in hun huidige huis te hebben om het aan te passen aan de veranderende levenssituatie, op korte en langere termijn. Hierbij kun je denken aan gezinsuitbreiding of juist kleiner willen wonen op oudere leeftijd. Om hun woonperspectief te vergroten zullen mensen willen verhuizen. Maar dat is in de huidige woningmarkt geen sinecure. Gebrek aan aanbod, hoge inflatie en stijgende hypotheekrentes maken het zetten van een stap in de wooncarrière bijzonder lastig. Het gevoel ‘vast te zitten’ heeft een negatieve invloed op de mate van woongeluk.

Wil jij weten hoe het met jouw woongeluk gesteld is? Vul dan de gratis woongelukscheck in en je hebt direct zicht op waar jij nog aan kunt werken om in 2023 gelukkiger te wonen in je huidige huis.

Je kunt zelf namelijk heel veel doen om bij de 75% van de Nederlanders te horen die zich helemaal thuis voelen in het huis waar ze wonen.

In het e-book Sleutel naar Woongeluk lees je hoe je dit kunt bereiken. Als je mijn Youtube video serie ‘Mark op Zoek naar Woongeluk’ volgt, ontdek je praktische tips en weetjes waarmee je met weinig kosten zelf al veel kunt verbeteren aan je woongeluk. Door te luisteren naar mijn Podcast’ Baas op de Woningmarkt’  krijg je meer grip op de woningmarkt met slimme strategieën als je toch besluit om te gaan verhuizen.

Check je woongeluk hier: WoonGelukCheck

Inspiratie

Geld lenen van ouders voor nieuwe keuken…niet doen!

30 januari 2024

Het lijkt verleidelijk wanneer familie bijspringt met financiële steun, vooral als je net dat beetje extra nodig hebt voor die nieuwe keuken of gewenste badkamer. Maar achter deze vriendelijke geste schuilen aanzienlijke risico's. Een schuld hebben bij iemand waarmee je tevens een sociale of emotionele band hebt kan tot lastige situaties leiden in de relationele sfeer. Het wordt nog ingewikkelder als je een lening bij de ouders van je partner hebt en je gaat uit elkaar. Hoe verdeel je dan alles, aan wie komt dan de waardevermeerdering toe? Wat als je dit niet duidelijk op papier hebt vastgelegd? De sleutel tot een soepele afhandeling ligt in het zakelijk benaderen, en dus goed vastleggen, van al je grote financiële afspraken. Zeker als deze zich in de privésfeer afspelen. Het inschakelen van een professional is in zo’n geval geen overbodige luxe. Onderwerpen: Genoeg voor de aankoop, maar te weinig voor de verbouwing. Je zakelijke verplichtingen versus emotionele verwachtingen Lening aan de zijde van de familie in een gemeenschappelijke woning. ( bedoel je hier: lenen bij familie voor een gemeenschappelijke woning) Zakelijke afspraken, bij voorkeur met professionele partijen

4 essentiële strategieën voor een goed passend huis

11 juli 2024

Woongeluk begint bij een goed passend huis. Ontdek vier essentiële strategieën om jouw huis comfortabel, gezond en overzichtelijk te maken, zodat het perfect aansluit bij jouw behoeften en bijdraagt aan een gelukkiger leven. Verhoog je woongeluk met praktische tips en eenvoudige aanpassingen voor een gelukkiger thuis.

Gebruikssporen en potloodstrepen op de muur…herinneringen in mijn huis

20 oktober 2022

In ieder huis waarin op een ‘normale’ manier geleefd wordt, ontstaan gebruikssporen. Vaak ontstaan door kleine ‘huiselijke ongelukjes’, maar in bepaalde situaties worden ze bewust aangebracht. Denk maar eens aan potloodstrepen op de muur om de groei van de kinderen bij te houden. Al deze ‘schadeplekken’ maken voor de bewoners van hun huis een thuis omdat in ieder krasje, streepje of buts een herinnering verborgen zit. Verhalen die horen bij gebeurtenissen of een specifieke periode in hun leven. In deze aflevering van ‘Mark op zoek naar Woongeluk’ laat ik zien dat de groeistrepen op mijn muur min thuisgevoel vergroten waardoor ik ook met ‘andere ogen’ naar de andere gebruikssporen in mijn huis ga kijken.  


Alle inspiratie