Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

23 december 2022

Hoe gelukkig woonde jij in 2022? In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Bij de resultaten vallen de uitkomsten in twee sleutelgebieden op. Zowel ‘een rijk sociaal netwerk’ in de buurt (Elkaar) als het hebben van voldoende woonperspectief (Later), scoren maar een magere voldoende. De lage scores op het sociale aspect van wonen uit de Woongelukcheck bevestigen de uitkomsten van het Woon Onderzoek Nederland (WoON) van het CBS (2021).

Je sociale netwerk bestaat onder andere uit het contact met je buren, buurt-, stad- en dorpsgenoten. Ondanks dat wij sociale wezens zijn, blijkt het toch lastig te zijn om een goed contact te onderhouden met mensen in onze directe woonomgeving.  Uit de Woongelukcheck komt een tevredenheidsscore van 64% op het hebben van een goed sociaal netwerk in de buurt. Landelijk (CBS) ligt dit lager en geeft 58% van de mensen aan tevreden te zijn over het contact met hun directe buren. Voor het contact met buurtgenoten is dat nog maar 40%.

Ook een gebrek aan voldoende ‘woonperspectief’ scoort hoog. Maar liefst 41% van de respondenten van de Woongelukcheck gaf aan te weinig mogelijkheden in hun huidige huis te hebben om het aan te passen aan de veranderende levenssituatie, op korte en langere termijn. Hierbij kun je denken aan gezinsuitbreiding of juist kleiner willen wonen op oudere leeftijd. Om hun woonperspectief te vergroten zullen mensen willen verhuizen. Maar dat is in de huidige woningmarkt geen sinecure. Gebrek aan aanbod, hoge inflatie en stijgende hypotheekrentes maken het zetten van een stap in de wooncarrière bijzonder lastig. Het gevoel ‘vast te zitten’ heeft een negatieve invloed op de mate van woongeluk.

Wil jij weten hoe het met jouw woongeluk gesteld is? Vul dan de gratis woongelukscheck in en je hebt direct zicht op waar jij nog aan kunt werken om in 2023 gelukkiger te wonen in je huidige huis.

Je kunt zelf namelijk heel veel doen om bij de 75% van de Nederlanders te horen die zich helemaal thuis voelen in het huis waar ze wonen.

In het e-book Sleutel naar Woongeluk lees je hoe je dit kunt bereiken. Als je mijn Youtube video serie ‘Mark op Zoek naar Woongeluk’ volgt, ontdek je praktische tips en weetjes waarmee je met weinig kosten zelf al veel kunt verbeteren aan je woongeluk. Door te luisteren naar mijn Podcast’ Baas op de Woningmarkt’  krijg je meer grip op de woningmarkt met slimme strategieën als je toch besluit om te gaan verhuizen.

Check je woongeluk hier: WoonGelukCheck

Inspiratie

Verkoopvalkuil: een te hoge vraagprijs voor je te koop staande huis

06 februari 2023

In deze podcast aflevering bespreek ik de risico's van het starten van de verkoop van je huis met een te hoge vraagprijs. Veel verkopers denken dat ze altijd nog kunnen zakken in prijs, maar dit is een vergissing. Deze strategie werkt meestal niet en kan uiteindelijk leiden tot een lagere verkoopopbrengst.  In de eerste weken van verkoop is er de meeste animo voor je huis en daarmee is de kans op verkoop in deze periode het grootst. Als de interesse wegebt, kan het helpen de prijs te verlagen, maar dit is niet altijd de beste optie voor succes. In deze podcast leg ik uit waarom het starten met een te hoge vraagprijs risicovol is en wat je kan doen als je je huis al in de verkoop hebt gezet met een te hoge vraagprijs.  De onderwerpen:  denkfout: we kunnen altijd nog zakken met de vraagprijs je beste verkoop- en marketing periode missen waarom verkopers, en makelaars, prijsverlagingen vaak lastig vinden meegezogen worden in een negatieve prijsspiraal risico van de ‘kaasschaafmethode’ alternatieve strategieën die wel werken met een schone lei beginnen  Besproken links: Uitlegvideo De kaasschaaf methode Het boek: ‘jehuisverkoopjezo!’

Hoe verlagen van je vraagprijs met de Kaasschaafmethode je verkoop saboteert

06 februari 2023

  Als je de verkoop van je huis of appartement niet wil vlotten, kun je de vraagprijs verlagen. Vaak doen verkopers dit in de hoop dat ze hiermee een nieuwe doelgroep bereiken of om opnieuw onder de aandacht te komen. Dit verlagen gebeurt over het algemeen in kleine stapjes, ook wel de ‘Kaasschaafmethode’ genoemd. Door de prijs stukje bij beetje te laten zakken hopen de verkopers nog voldoende onderhandelingsruimte over te houden om toch nog tot een ‘mooie’ verkoopprijs te komen. In deze video wordt duidelijk dat verkopers die de Kaasschaafmethode toepassen, zichzelf voor de gek houden. Je ontdekt hoe ze met deze strategie de waarde van hun te verkopen huis ondermijnen waardoor ze uiteindelijk te vaak een driedubbel verlies moeten incasseren.  

Voortuin inrichten als buffer voor inkijk en uitzicht

18 december 2022

Hoeveel inkijk je huis heeft, en dus hoe jij je privacy ervaart, maar ook wat je uitzicht is, wordt allemaal bepaald door de buitenruimte voor je huis. De voortuin of de stoep voor je huis is de belangrijkste bufferzone die jou, in je huis, beschermt tegen de buitenwereld. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan onvoldoende buitenruimte hebben. Dit betekent dat al deze mensen niet aan hun oer-menselijke behoefte kunnen voldoen van het hebben van voldoende ‘uitzicht’ en ‘schuilplek’; het kunnen ‘kijken.… zonder zelf gezien te worden’. Deze video gaat over hoe je met weinig middelen meer privacy kunt creëren aan de voorkant van je huis. Hoe je ervoor kunt zorgen dat jij zowel ‘uitzicht’ als een ‘schuilplek’ hebt waardoor je je, net als de oermens, ongestoord thuis kunt voelen op de plek waar je woont.


Alle inspiratie