Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

23 december 2022

Hoe gelukkig woonde jij in 2022? In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Hoe gelukkig woonde jij in 2022?

In het afgelopen jaar hebben al veel mensen de woongelukcheck ingevuld om te weten te komen hoe het met hun woongeluk gesteld is.

Bij de resultaten vallen de uitkomsten in twee sleutelgebieden op. Zowel ‘een rijk sociaal netwerk’ in de buurt (Elkaar) als het hebben van voldoende woonperspectief (Later), scoren maar een magere voldoende. De lage scores op het sociale aspect van wonen uit de Woongelukcheck bevestigen de uitkomsten van het Woon Onderzoek Nederland (WoON) van het CBS (2021).

Je sociale netwerk bestaat onder andere uit het contact met je buren, buurt-, stad- en dorpsgenoten. Ondanks dat wij sociale wezens zijn, blijkt het toch lastig te zijn om een goed contact te onderhouden met mensen in onze directe woonomgeving.  Uit de Woongelukcheck komt een tevredenheidsscore van 64% op het hebben van een goed sociaal netwerk in de buurt. Landelijk (CBS) ligt dit lager en geeft 58% van de mensen aan tevreden te zijn over het contact met hun directe buren. Voor het contact met buurtgenoten is dat nog maar 40%.

Ook een gebrek aan voldoende ‘woonperspectief’ scoort hoog. Maar liefst 41% van de respondenten van de Woongelukcheck gaf aan te weinig mogelijkheden in hun huidige huis te hebben om het aan te passen aan de veranderende levenssituatie, op korte en langere termijn. Hierbij kun je denken aan gezinsuitbreiding of juist kleiner willen wonen op oudere leeftijd. Om hun woonperspectief te vergroten zullen mensen willen verhuizen. Maar dat is in de huidige woningmarkt geen sinecure. Gebrek aan aanbod, hoge inflatie en stijgende hypotheekrentes maken het zetten van een stap in de wooncarrière bijzonder lastig. Het gevoel ‘vast te zitten’ heeft een negatieve invloed op de mate van woongeluk.

Wil jij weten hoe het met jouw woongeluk gesteld is? Vul dan de gratis woongelukscheck in en je hebt direct zicht op waar jij nog aan kunt werken om in 2023 gelukkiger te wonen in je huidige huis.

Je kunt zelf namelijk heel veel doen om bij de 75% van de Nederlanders te horen die zich helemaal thuis voelen in het huis waar ze wonen.

In het e-book Sleutel naar Woongeluk lees je hoe je dit kunt bereiken. Als je mijn Youtube video serie ‘Mark op Zoek naar Woongeluk’ volgt, ontdek je praktische tips en weetjes waarmee je met weinig kosten zelf al veel kunt verbeteren aan je woongeluk. Door te luisteren naar mijn Podcast’ Baas op de Woningmarkt’  krijg je meer grip op de woningmarkt met slimme strategieën als je toch besluit om te gaan verhuizen.

Check je woongeluk hier: WoonGelukCheck

Inspiratie

Eerst verkopen of juist aankopen: de kip en het ei dilemma van de woningmarkt

30 juni 2023

‘Eerst kopen of toch eerst verkopen?’ is een veelgestelde vraag die ik als makelaar vaak te horen krijg. Mensen vinden het vaak moeilijk om een verstandige keuze te maken. Ze zijn bang om met dubbele lasten te blijven zitten of om geen dak boven hun hoofd te hebben. Beide strategieën hebben hun voordelen, maar ook nadelen. Soms worden deze bepaald door factoren waar jij als koper of verkoper weinig invloed op hebt. Het belangrijkste is dat je zelf de regie behoudt en controle hebt over de stappen in je wooncarrière. Zo blijf je de baas op de woningmarkt! Mis deze waardevolle aflevering niet, waarin we je helpen bij het maken van de juiste keuze! De onderwerpen: Kopers- of verkopersmarkt, De dilemma's van het kip-of-ei-probleem Dwingende redenen om eerst te verkopen. Situatie 1: woning aangekocht, maar je huidige huis nog niet verkocht Situatie 2: je huis verkocht maar nog geen nieuwe woning gevonden Verschillende opties voor zowel kopers als verkopers De vijf voordelen van eerst verkopen. Regie en sturing op je wooncarrière

Hoe verlagen van je vraagprijs met de Kaasschaafmethode je verkoop saboteert

06 februari 2023

  Als je de verkoop van je huis of appartement niet wil vlotten, kun je de vraagprijs verlagen. Vaak doen verkopers dit in de hoop dat ze hiermee een nieuwe doelgroep bereiken of om opnieuw onder de aandacht te komen. Dit verlagen gebeurt over het algemeen in kleine stapjes, ook wel de ‘Kaasschaafmethode’ genoemd. Door de prijs stukje bij beetje te laten zakken hopen de verkopers nog voldoende onderhandelingsruimte over te houden om toch nog tot een ‘mooie’ verkoopprijs te komen. In deze video wordt duidelijk dat verkopers die de Kaasschaafmethode toepassen, zichzelf voor de gek houden. Je ontdekt hoe ze met deze strategie de waarde van hun te verkopen huis ondermijnen waardoor ze uiteindelijk te vaak een driedubbel verlies moeten incasseren.  

Vraag jij je kijkers om bij een bezichtiging hun schoenen uit te doen?

18 maart 2022

Je zou het liefst aan de kijkers of de makelaar willen vragen of iedereen zijn schoenen uit wil doen. Maar doe je dat ook?


Alle inspiratie