Je vraagprijs vaststellen op basis van een oud taxatierapport

08 maart 2023

Bij het bepalen van de vraagprijs van een woning wordt soms door verkopers gezegd dat de te verkopen woning nog niet zo lang geleden getaxeerd is door een makelaar of taxateur. Er is dus een onafhankelijke deskundige langs geweest en die heeft de waarde vastgesteld en daar houden verkopers zich dan aan vast.
 

Deze vastgestelde waarde wordt dan gezien als de prijs die de woning minimaal moet gaan opleveren. Dat een ‘professional’ zijn mening over de waarde van de woning heeft gegeven, lijkt natuurlijk een steekhoudend argument, maar je moet jezelf daarbij wel de volgende twee vragen stellen:

1. Wanneer heeft de taxatie plaatsgevonden?
2. Met welk doel is de taxatie uitgevoerd?

1. Hoe oud is het taxatierapport?

De woningmarkt verandert continue. Er komen iedere dag nieuwe woningen op de markt, die met jouw woning kunnen concurreren. Ook worden er dagelijks huizen verkocht. Daarmee komt nagenoeg iedere dag het meest recente prijsniveau tot stand. En dat niveau is bepalend voor de markt op dit moment.

Als er een paar maanden of zelfs een jaar tussen de waarde-peildatum uit het oude taxatierapport en de dag van vandaag zit, kan er inmiddels al veel veranderd zijn. Zo kan in de tussenliggende periode de rente verhogen of verlagen. Overheidsmaatregelen kunnen aangepast worden, zoals het bijstellen van de NHG grens, maar ook banken wijzigen hun voorwaarden. Dit kan betekenen dat kopers ineens minder kunnen lenen dan de maand ervoor.

Ook de concurrentie kan totaal veranderd zijn. Als het huis van je buren net in de verkoop is gezet en ze vragen er 10% minder voor dan jij had willen gaan vragen, dan zul je je af moeten vragen met welk argument jij een hogere prijs kunt bedingen.

Het feit dat een makelaar of taxateur één of anderhalf jaar geleden iets heeft geroepen, hoeft vandaag dus niet meer van toepassing te zijn. Daarom accepteren banken voor hypotheek-financieringen geen taxatierapporten die ouder zijn dan 6 maanden.

Een taxatierapport kan je best een goede indicatie geven, maar houd er dus rekening mee dat een rapport een beperkte levensduur heeft en dat je altijd moet kijken naar de huidige situatie op de woningmarkt.

2. Doel

Vraag jezelf af waarom je ooit het taxatierapport hebt laten maken. 

Taxeren is mensenwerk. Vraag verschillende taxateurs naar de waarde van een woning en je krijgt verschillende waarden te horen. Stelregel is dat dit verschil tussen taxateurs onderling nooit meer mag zijn dan 10% van de waarde, bij taxaties in dezelfde tijdsperiode.

Als je woning getaxeerd is voor het verkrijgen van een financiering of het oversluiten/ herfinanciering van je huidige hypotheek, dan heb je er belang bij dat de taxateur de hoogst mogelijke waarde opschrijft. Een hoge waarde kan namelijk leiden tot een lager rentepercentage in de offerte van de bank of hypotheekverstrekker. Omdat je, in dit geval, van plan bent om in de woning te blijven wonen wordt deze hoge waarde niet in de markt bevestigd.

Wellicht heb je een ex-partner moeten uitkopen. Dan is het natuurlijk de vraag wie er belang heeft bij een hoge of juist een lagere waarde. Het kan zijn dat één van de partijen de taxateur lichtjes stuurt om juist voor hem of haar de meest gunstige waarde te noteren.

Aan de andere kant willen woningeigenaren graag een zo laag mogelijke waarde hebben als er een taxatie gemaakt moet worden voor een geschil over de WOZ waarde, de aangifte voor de inkomstenbelasting of voor het successierecht.
Diverse bedrijven zijn gespecialiseerd in het helpen van woningeigenaren om hun WOZ waarde naar beneden te krijgen. De eigenaren hopen door zo’n bedrijf in te schakelen niet alleen op de OZB-belasting te kunnen besparen, maar ook op de inkomsten-, waterschaps- en erfbelasting en de vermogensrendementsheffing.

Een oud taxatie rapport, dat ook nog eens met een ander doel is opgemaakt, kan dus onbruikbaar zijn op het moment dat je van plan bent om een reële vraagprijs voor je huis te bepalen. Kopers kunnen hun financiering alleen maar rond krijgen op basis van de actuele waarde van jouw huis.

Inspiratie

9 koopsignalen van kijkers herkennen tijdens je open huis

28 maart 2024

Door het herkennen van 9 koopsignalen van kijkers tijdens een bezichtiging of de Open Huizen Dag, kun je als verkoper het verkoopproces positief beïnvloeden. Van uitgesproken enthousiasme tot fluisterende gesprekken en het afzonderen in specifieke ruimtes; dit soort verschillende signalen onthullen de mate van interesse van de kijkers. Door deze subtiele hints te herkennen en te interpreteren, kun je als verkoper de interesse van potentiële kopers peilen en hen begeleiden naar de volgende stap in hun aankoopproces, terwijl je zelf de controle behoudt en de regie voert over de verkoop van jouw woning. De 9 koopsignalen waar je op kunt letten als verkoper: Ze vertellen het Ze kraken je huis af (ook dit kun je positief benutten) Ze vragen naar de opleveringsdatum Ze vragen naar de prijs Ze zijn nerveus Ze blijven ‘plakken’ Ze richten het alvast in Ze zonderen zich af Ze fluisteren

Verkooptip video's … Ook voor de Open Huizen Dag!

03 april 2024

Wil jij je huis of appartement beter verkopen? Ontdek mijn videoserie met schijnbaar eenvoudige, maar uiterst effectieve verkooptips (YouTube Shorts). Met deze tips kun je direct aan de slag om succesvol je woning te verkopen.

Hoe verlagen van je vraagprijs met de Kaasschaafmethode je verkoop saboteert

06 februari 2023

  Als je de verkoop van je huis of appartement niet wil vlotten, kun je de vraagprijs verlagen. Vaak doen verkopers dit in de hoop dat ze hiermee een nieuwe doelgroep bereiken of om opnieuw onder de aandacht te komen. Dit verlagen gebeurt over het algemeen in kleine stapjes, ook wel de ‘Kaasschaafmethode’ genoemd. Door de prijs stukje bij beetje te laten zakken hopen de verkopers nog voldoende onderhandelingsruimte over te houden om toch nog tot een ‘mooie’ verkoopprijs te komen. In deze video wordt duidelijk dat verkopers die de Kaasschaafmethode toepassen, zichzelf voor de gek houden. Je ontdekt hoe ze met deze strategie de waarde van hun te verkopen huis ondermijnen waardoor ze uiteindelijk te vaak een driedubbel verlies moeten incasseren.  


Alle inspiratie