Je vraagprijs vaststellen op basis van een oud taxatierapport

08 maart 2023

Bij het bepalen van de vraagprijs van een woning wordt soms door verkopers gezegd dat de te verkopen woning nog niet zo lang geleden getaxeerd is door een makelaar of taxateur. Er is dus een onafhankelijke deskundige langs geweest en die heeft de waarde vastgesteld en daar houden verkopers zich dan aan vast.
 

Deze vastgestelde waarde wordt dan gezien als de prijs die de woning minimaal moet gaan opleveren. Dat een ‘professional’ zijn mening over de waarde van de woning heeft gegeven, lijkt natuurlijk een steekhoudend argument, maar je moet jezelf daarbij wel de volgende twee vragen stellen:

1. Wanneer heeft de taxatie plaatsgevonden?
2. Met welk doel is de taxatie uitgevoerd?

1. Hoe oud is het taxatierapport?

De woningmarkt verandert continue. Er komen iedere dag nieuwe woningen op de markt, die met jouw woning kunnen concurreren. Ook worden er dagelijks huizen verkocht. Daarmee komt nagenoeg iedere dag het meest recente prijsniveau tot stand. En dat niveau is bepalend voor de markt op dit moment.

Als er een paar maanden of zelfs een jaar tussen de waarde-peildatum uit het oude taxatierapport en de dag van vandaag zit, kan er inmiddels al veel veranderd zijn. Zo kan in de tussenliggende periode de rente verhogen of verlagen. Overheidsmaatregelen kunnen aangepast worden, zoals het bijstellen van de NHG grens, maar ook banken wijzigen hun voorwaarden. Dit kan betekenen dat kopers ineens minder kunnen lenen dan de maand ervoor.

Ook de concurrentie kan totaal veranderd zijn. Als het huis van je buren net in de verkoop is gezet en ze vragen er 10% minder voor dan jij had willen gaan vragen, dan zul je je af moeten vragen met welk argument jij een hogere prijs kunt bedingen.

Het feit dat een makelaar of taxateur één of anderhalf jaar geleden iets heeft geroepen, hoeft vandaag dus niet meer van toepassing te zijn. Daarom accepteren banken voor hypotheek-financieringen geen taxatierapporten die ouder zijn dan 6 maanden.

Een taxatierapport kan je best een goede indicatie geven, maar houd er dus rekening mee dat een rapport een beperkte levensduur heeft en dat je altijd moet kijken naar de huidige situatie op de woningmarkt.

2. Doel

Vraag jezelf af waarom je ooit het taxatierapport hebt laten maken. 

Taxeren is mensenwerk. Vraag verschillende taxateurs naar de waarde van een woning en je krijgt verschillende waarden te horen. Stelregel is dat dit verschil tussen taxateurs onderling nooit meer mag zijn dan 10% van de waarde, bij taxaties in dezelfde tijdsperiode.

Als je woning getaxeerd is voor het verkrijgen van een financiering of het oversluiten/ herfinanciering van je huidige hypotheek, dan heb je er belang bij dat de taxateur de hoogst mogelijke waarde opschrijft. Een hoge waarde kan namelijk leiden tot een lager rentepercentage in de offerte van de bank of hypotheekverstrekker. Omdat je, in dit geval, van plan bent om in de woning te blijven wonen wordt deze hoge waarde niet in de markt bevestigd.

Wellicht heb je een ex-partner moeten uitkopen. Dan is het natuurlijk de vraag wie er belang heeft bij een hoge of juist een lagere waarde. Het kan zijn dat één van de partijen de taxateur lichtjes stuurt om juist voor hem of haar de meest gunstige waarde te noteren.

Aan de andere kant willen woningeigenaren graag een zo laag mogelijke waarde hebben als er een taxatie gemaakt moet worden voor een geschil over de WOZ waarde, de aangifte voor de inkomstenbelasting of voor het successierecht.
Diverse bedrijven zijn gespecialiseerd in het helpen van woningeigenaren om hun WOZ waarde naar beneden te krijgen. De eigenaren hopen door zo’n bedrijf in te schakelen niet alleen op de OZB-belasting te kunnen besparen, maar ook op de inkomsten-, waterschaps- en erfbelasting en de vermogensrendementsheffing.

Een oud taxatie rapport, dat ook nog eens met een ander doel is opgemaakt, kan dus onbruikbaar zijn op het moment dat je van plan bent om een reële vraagprijs voor je huis te bepalen. Kopers kunnen hun financiering alleen maar rond krijgen op basis van de actuele waarde van jouw huis.

Inspiratie

Je vraagprijs vaststellen op basis van een oud taxatierapport

08 maart 2023

Bij het bepalen van de vraagprijs van een woning wordt soms door verkopers gezegd dat de te verkopen woning nog niet zo lang geleden getaxeerd is door een makelaar of taxateur. Er is dus een onafhankelijke deskundige langs geweest en die heeft de waarde vastgesteld en daar houden verkopers zich dan aan vast.  

Hoe krijg je de beste hypotheek in 2023?... kansen, strategieën en onmisbare weetjes!

24 februari 2023

In deze podcast interview ik Tim van der Kuil, hypotheekadviseur bij Qua Financiën en werkzaam in Amsterdam, Almere en het Gooi, over de belangrijkste stappen die jij als koper moet zetten bij het aanvragen van een hypotheek. We bespreken hoe je de goedkeuring van je hypotheekaanvraag kunt versnellen, maar ook hoe je kunt inspelen op kansen die zich voordoen in de huidige markt om de best passende hypotheek voor jouw situatie te verkrijgen. Na het beluisteren van deze podcast weet je waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek wilt aanvragen. Met deze kennis heb je meer invloed hebt op het verkrijgen van de best mogelijke financiering van je woonideaal of toekomstige droomwoning. De onderwerpen: hypotheek voor meer dan alleen de aankoop van een huis rechten hypotheeknemer versus hypotheekgever de ABC-stappen voor een juiste hypotheekaanvraag je eigen invloed op het bespoedigen van een aanvraag rol van het BKR register waar moet je als starter altijd rekening mee houden de 3 kansen in 2023 op het verkrijgen van de beste hypotheek  

Voortuin inrichten als buffer voor inkijk en uitzicht

18 december 2022

Hoeveel inkijk je huis heeft, en dus hoe jij je privacy ervaart, maar ook wat je uitzicht is, wordt allemaal bepaald door de buitenruimte voor je huis. De voortuin of de stoep voor je huis is de belangrijkste bufferzone die jou, in je huis, beschermt tegen de buitenwereld. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan onvoldoende buitenruimte hebben. Dit betekent dat al deze mensen niet aan hun oer-menselijke behoefte kunnen voldoen van het hebben van voldoende ‘uitzicht’ en ‘schuilplek’; het kunnen ‘kijken.… zonder zelf gezien te worden’. Deze video gaat over hoe je met weinig middelen meer privacy kunt creëren aan de voorkant van je huis. Hoe je ervoor kunt zorgen dat jij zowel ‘uitzicht’ als een ‘schuilplek’ hebt waardoor je je, net als de oermens, ongestoord thuis kunt voelen op de plek waar je woont.


Alle inspiratie